/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/moaelfkarlen0209.jpg
Moa Elf Karlén brinner för det goda samtalet. – Ett gott samtal har ett samhällsengagemang, ett djup och ett allvar men ändå ett oväntat inslag som gör att jag som publik känner att det spelar roll att just jag är här. Att det inte bara blir ytterligare ett möte.
 

Med en enorm pondus kliver hon kväll efter kväll upp på scenen för att leda samtal och debatter. Feministen Moa Elf Karlén är efter hundratals föreläsningar en van och självsäker talare.

– Jag är uppväxt i en politiskt engagerad familj, förklarar hon.

Moa Elf Karlén hade en feministisk pappa som enligt Moa själv tyckte att allt hon, hennes syster och mamma gjorde var kanon. Dessutom var systrarna vana vid att se sin egen mamma ta ton vid middagsborden och högljutt yttra en politisk ståndpunkt. Redan från början vande sig Moa vid att hon själv var en person att lyssna på.

– Det tror jag att jag fortfarande har med mig, säger hon eftertänksamt.

Tre böcker
29 år gammal har hon hunnit med att starta den feministiska teatern och tankesmedjan Lacrimosa, skrivit tre böcker om feminism och systerskap samt försörjt sig som föreläsare inom samma ämnen i flera år.

Sedan ett år tillbaka finns hon i ABF-huset i Stockholm där hon är en av dem som har hand om husets omfattande föreläsningsverksamhet.

Det blir mycket jobb.

– På dagarna planerar jag verksamheten och på kvällar och många helger är jag med under föreläsningarna, förklarar hon.

Socialistiskt forum det stora projektet
Jobbet är det hon satsar på just nu. Höstens stora projekt var Socialistiskt forum i november, som lockade 2.500 personer till ABF-huset.

Dagen var ett samarrangemang mellan 90 olika organisationer, och sammanlagt ordnades 79 föreläsningar och debatter. Moa var den som höll i trådarna.

– Efteråt kände jag mig stärkt. Det var så mycket folk som aktivt ville hämta kunskap, som ville förstå vad som händer i samhället och i världen just nu och som ville engagera sig. Att se den idédebatten och att få vara med och utforma den, det är otroligt lustfyllt. Det är nästan svårt att förklara hur roligt det är att få tänka ut vad det är vi behöver prata om just nu.

Moa tyckte att det var många goda samtal under dagen – och kanske flyttade arrangemanget fram positionerna för en bredare och starkare vänsterrörelse.

Brytningstid
Hon kallar tiden vi lever i för en brytningstid.

– Vi ser den otyglade kapitalismens kris. Det är verkligen påtagligt att det här systemet har sina avigsidor. Jag tänker på varslen,
på alla som måste gå. Frågan nu är hur en bred vänsterrörelse ska svara på det här.

Hon ser s-v-mp-samarbetet som ett av alla pågående intressanta samtal inom vänstern, och är hoppfull över vad det kan åstadkomma.

Hemligheten för att lyckas, tror hon, är att föra samtalen inför öppen ridå och involvera folkrörelser, inte minst fackföreningsrörelsen.

– Det är jobben som kommer att vara den centrala valfrågan och fackföreningsrörelsen kommer att vara avgörande i valrörelsen, slår hon fast.

Möjlighet för facken
Moa Elf Karlén ser en stor möjlighet för facken att mobilisera nu när första varselvågen är här. Hon hoppas att facket kommer att ha med sig det feministiska perspektivet inför nästa varselvåg, då kommuner och landsting drabbas och många jobb inom kvinnodominerade branscher kommer att vara i fara.

– Vilka är det som förlorar? Vem står utanför a-kassan? Vem är långtidssjukskriven? Jag tycker att det finns feministiska dimensioner
som facket behöver lyfta för att man ska få hela bilden av varslen, annars blir det en begränsad bild.

Hon har tillsammans med Johanna Palmström skrivit tre böcker om feminism och systerskap. Den sista boken, Äga rum, från i mars förra året är en antologi där organiserade feminister får komma till tals. Den boken var enligt Moa ett svar på en trötthet över de feministiska frågorna som funnits i det politiska samtalet sedan regeringsskiftet 2006.

– När vi skrev våra första böcker 2003 och 2005 fanns ett starkt gensvar i det politiska samtalet för de feministiska frågorna. Det var nästan för starkt, alla kallade sig feminister till slut. Sen vände debatten, redan före valet 2006.

Korsdrag
Men Moa Elf Karlén tycker ändå att det har hänt mycket i de feministiska frågorna de senaste åren. De nyss avslutade föreläsningsserierna på ABF-huset – feministvår och feministhöst – var ett försök från hennes sida att skapa ett korsdrag i den feministiska debatten.

– Det är ett starkt gensvar för ett intersektionellt perspektiv inom feminismen, alltså att se till både klass och kön samtidigt. Men också hbt (homo-, bi- och transrörelsen) och antirasism. Tendensen senaste åren har varit att flera olika rättviserörelser har kunnat mötas i de olika feministiska rummen.


FAKTA / Läser böcker och går på teater
Namn: Moa Elf Karlén
Ålder: 29 år.
Bor: På Söder i Stockholm.
Familj: Mamma Görel Elf, syster Liv Elf Karlén, som är dramatiker och regissör på Lacrimosa.
Aktuell: Har just avslutat sitt första år som studie sekreterare med ansvar för föreläsningsverksamheten på ABF i Stockholm.
Karriär: Skrev tillsammans med Johanna Palmström Ta betalt – en feministisk överlevnadsguide (2003), Slå tillbaka – om vardagsrädsla och systerskap (2005) och Äga rum (2008).
Gör på fritiden: Går på teater, läser böcker, umgås med vänner.
Senast lästa bok: Leka med modernismen: Virginia Woolf och Bloomsburygruppen av Ingela Lind.