Unga i arbetslivet ska specialstuderas. Med hjälp av 16 miljoner kronor från Europeiska socialfonden ska en grupp från olika myndigheter, med bland annat Ungdomsstyrelsen, titta närmare på hur övergången från skola till arbetsliv egentligen ser ut.

Syftet med samarbetet är att motverka ungas utanförskap på arbetsmarknaden.

– Det blir tre intensiva år när vi ska försöka göra skillnad, säger Susanne Zander vid statliga Ungdomsstyrelsen, som är projektledare för gruppen. 

Spännande
Ungdomsstyrelsen är samordnare, men även Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Skolverket, Sveriges Kommuner och Landsting samt Comunicare sitter med.

– Det ska bli väldigt spännande att just vi ska samarbeta. Skolverket är till exempel en viktig aktör. Där har man ingen större erfarenhet av just arbetsmarknadsprojekt sedan tidigare, säger Susanne Zander.

Hitta hinder
Några av gruppens uppgifter blir att hitta hinder i olika regelverk, utveckla en plattform för både nationella och internationella nätverk mot ungas utanförskap och ta tillvara de kunskaper som redan finns på området.  

– Vi vet av erfarenhet att man varit dålig på det och det är förvånansvärt få metoder som är uppföljda och utvärderade, säger Susanne Zander.

Bra praktik?
Praktik för dem som inte redan har arbetslivserfarenhet är en metod som syftar till att få ut unga i arbetslivet.

– Men det finns gott om dåliga praktikplatser. Vi ska lyfta fram vad som är bra praktik, säger Susanne Zander.