Regeringen handfallen inför krisen
SISTA ORDET. De närmaste två åren kommer antalet arbetslösa att öka med 115 000 personer spår Arbetsförmedlingen i en dyster prognos. Den öppna arbetslösheten kommer att stiga till nio procent.
Prognoschefen Tord Strannefors underströk dock vid presentationen av prognosen att risken är stor att för att siffrorna kan bli än högre. Den öppna arbetslösheten kan om två år i värsta fall vara över tio procent.
Varningen är befogad. I finanskrisens spår har följt en världsvid recession. Ingen vet hur långvarig den blir. En del bedömare befarar att det tar flera år innan vändningen sker.
I ett första skede drabbas industrin. Arbetsförmedlingen räknar med att 35 000 industrijobb försvinner nästa år och året därpå ytterligare ett stort antal. Det betyder i så fall att sedan 1990-talets början har antalet industrisysselsatta minskar med 400.000 personer.
10.000 jobb försvinner i byggbranschen
Men uppsägningar kommer att ske även i övriga näringar. I byggbranschen räknar Arbetsförmedlingen med 10.000 färre jobb nästa år och lika stor blir personalminskningen i den offentliga sektorn.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger med ett märkvärdigt ordval att vi måste stå ut med några ”skitår”. Ja, det måste vi kanske, men skulden till att de kommande åren blir svåra för så många är regeringens.
Regeringen har sedan den tillträdde sänkt skatter för omkring 70 miljarder, allra mest för höginkomsttagare och företag. Det har bäddat för en konsumtionsfest för dem som fått ta del av skattesänkningarna. Baksidan av myntet är att skattesänkningarna betalats genom försämrad trygghet, neddragen offentlig service och minskade offentliga investeringar.
På område efter område ser vi nu konsekvenserna av regeringens politik.
Usel a-kassa ger för dåligt skydd
Vi har en usel a-kassa som för många arbetslösa ger ett otillräckligt skydd. En halv miljon har tvingats lämna försäkringen.
Bostadsbyggandet faller brant trots att allt fler ungdomar i de större städerna saknar bostad. Under s-regeringens sista år påbörjades byggandet av 45.000 nya lägenheter. Nästa år planeras bara 15.000.
Infrastrukturinvesteringarna har hållits på sparlåga. Flertalet projekt som finns i regeringens infrastrukturproposition ska inte påbörjas förrän 2011 eller senare.
Ekonomin för kommuner och landsting försämras i rask takt. Flera landsting varslar redan om stora uppsägningar av sjukhuspersonal. Kommunerna inför anställningsstopp, säger upp timanställda och vikarier.
Arbetsmarknadsutbildningar och komvux har till stor del avvecklats.
Inget av detta har skett av en slump. Det är resultatet av en medveten politik. Regeringen har konsekvent avhänt sig de instrument vi behöver för att bemästra en konjunkturnedgång.
Skattebetalarnas pengar slösas bort på dyrbara experiment
Problemen förvärras av de borgerligas vårdslösa hantering av offentligt medel. Klumpiga privatiseringar och ogenomtänkta entreprenader har lett till att skattebetalarnas pengar slösas bort på dyrbara och irrationella experiment.
När nu den ekonomiska krisen väller in med full kraft är regeringen handfallen. Den mäktar inte med att erkänna sina misstag, än mindre att lägga om kursen.
Svenska folket måste uthärda några ”skitår”, säger arbetsmarknadsministern. Ja, något annat kan vi inte vänta från den mannen.