Rödgrönt – ”ett värdefullt steg”
I går kom beskedet: socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet satsar på en gemensam regering efter nästa val.
– De tre partierna har tagit ett betydelsefullt steg, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en första kommentar till det rödgröna samarbetet, som hon ser som ”ett politiskt alternativ som värnar jobb och rättvisa”.
– Glädjande att oppositionen enas, tycker Sekos förbundsordförande Janne Rudén.
Kommunals ordförande Ylva Thörn ser ljust på trepartisamarbetet, och Handels ordförande Lars-Anders Häggström tycker det är bra att vi redan nu har två tydliga regeringsalternativ inför nästa val.
Fackens linje
De positiva kommentarerna är väntade. Just de fackliga organisationernas kritik bidrog starkt till att socialdemokraterna backade från tvåpartisamarbetet med miljöpartiet, som partiledaren Mona Sahlin lanserade i oktober, och släppte in vänsterpartiet.
Ur facklig synvinkel har miljöpartiet varit det mindre pålitliga av de två samarbetspartierna.
Miljöpartiet gjorde gemensam sak med de borgerliga när lagstiftningen ändrades så att företag med högst tio anställda får undanta två personer från den normala turordningen vid uppsägning. De gröna har förespråkat grundtrygghet i a-kassan och sjukförsäkringen (som gör att ersättningen inte följer inkomsterna uppåt), och de gjorde nyligen upp med de borgerliga om arbetskraftsinvandringen. Och deras syn på friår och ifrågasättande av att vi alla borde jobba mer avviker.
Skillnaderna minskar
Men en genomgång av hur de tre oppositionspartierna har agerat i arbetsmarknadsfrågor sedan 2006 visar att skillnaderna har minskat.
• Under både förra och förrförra riksdagsåret skrev de tre partierna gemensamma reservationer i riksdagens arbetsmarknadsutskott mot försämringarna i a-kassan, en av de politiskt tyngsta frågorna.
• I fråga om arbetsmiljö, nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och nedskärningar vid Arbetsmiljöverket har de tre partierna samma syn.
• Skattelättnader för den som köper hushållsnära tjänster ogillar alla tre partierna hjärtligt. Miljöpartiet skrev visserligen en egen reservation i stället för att ställa upp på socialdemokraternas och vänsterpartiets, men i sak är argumenten de samma.
Mer löntagarvänliga
– De senaste fem sex åren har vi blivit mer löntagarvänliga i vår politik, har du inte märkt det? säger Ulf Holm, miljöpartiets man i arbetsmarknadsutskottet. Inför valet 2006 hade vi för första gången skrivningar om kollektivavtalens betydelse. Samtidigt har socialdemokraterna närmat sig oss i fråga om småföretagarpolitiken.
Miljöpartiet har tidigare inte ställt upp på att medlemsavgiften till facket ska vara avdragsgill.
– Men i ett läge där facket tappar medlemmar tror jag inte vi stoppar ett förslag om att återinföra avdragsrätten, säger Ulf Holm. Det kan jag inte tänka mig, vi vill att folk ska vara med i facket.
När Mona Sahlin och miljöpartiets språkrör deltog i ett seminarium i Göteborg den 22 oktober ställde de gröna upp på höjt tak i a-kassan, och partiet vill nu att 80 procent av löntagarna ska få ut 80 procent av sin inkomst vid arbetslöshet.
Optimi(s)tisk
Luciano Astudillo, socialdemokrat i arbetsmarknadsutskottet och en av de ansvariga för partiets jobbrådslag, är mycket optimistisk om möjligheterna till en stark rödgrön arbetsmarknadspolitik.
– När vi skrivit reservationstexter tillsammans har jag sett väldigt många beröringspunkter. Alla tre vill till exempel satsa mer på bristyrkesutbildning och arbetsmarknadsutbildning.
De två undantagen från turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist (först in – sist ut) är den enda arbetsmarknadsfråga där motsättningarna mellan rött och grönt är total. Miljöpartiet har inte rört sig en millimeter, bekräftar Ulf Holm.
– På kort sikt kan vi kanske inte ta bort undantaget, säger Luciano Astudillo. Vi och vänsterpartiet får fortsätta att argumentera mot det. Nyligen kom en utvärdering från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, som visade att undantaget inte leder till fler jobb.