Adecco i Trollhättan säger upp samtliga sina bemanningsanställda metallarbetare. Samtidigt tar företaget självt hand om omställningen för en del av dem.

Facket anser att det är oetiskt att det företag som säger upp också får betalt för att hjälpa de anställda vidare. Men Adecco har ingen förståelse för invändningarna.

– Det är etiskt och moraliskt fel på alla vis. Ett företag som Adecco kan i den här situationen vinna på att säga upp flera, säger Mikael Johansson, ombudsman för IF Metall i Norra Älvsborg.

Vinst
Han syftar på de pengar som Trygghetsfonden betalar ut. Det företag som tar hand om omställningen får 22.000 kronor per uppsagd för att se till att de kommer till nya arbeten. Och för ett företag som Adecco lär det finnas en viss vinst i ett omställningsuppdrag, säger Mikael Johansson.

Det handlar om 98 anställda hos Adecco, som slutar sina anställningar i dag, fredag. De var alla uthyrda till Saab i Trollhättan, men får sluta när bilfabriken drar in ett skift.

I en uppsägningssituation förväntas fack och arbetsgivare komma överens om vilket företag som ska ta hand om omställningsarbetet för de uppsagda.

Eget val
Men det gjorde inte Adecco och IF Metall. I stället överlät de åt de anställda själva att välja företag. Drygt hälften har valt Adecco och resten har tagit fackets alternativ, som är Arbetslivsresurs.

– Fackets invändningar är lite märkliga. Vi på Adecco gör självklart vårt yttersta. Vi har dessutom kanske bättre förutsättningar än andra eftersom vi redan känner dem som sägs upp, säger Magnus Salmi, företagets regionchef i västra Sverige.

Han kan heller inte se att Adecco har några större möjligheter till vinst än andra omställningsföretag. Stödet och uppdraget är detsamma oavsett vilket företag som fått uppdraget.

Maria Mattsson Mähl, vd för konkurrenten Lernias omställningsföretag, har en annan inställning.

– Vi är lyhörda mot facket. Om vi skulle vara oense om leverantör av omställningsstödet tycker jag att  facket får bestämma.

Ovanligt
Per Johansson sitter i Trygghetsfondens styrelse för LO:s räkning. Han känner inte till motsättningarna i Trollhättan och han tycker att det är konstigt att problemet uppstått.

– Det är väldigt ovanligt att parterna lokalt inte kommer överens om vilket företag som ska sköta omställningen. Och om de inte gör det får endera parten skicka in en enskild ansökan om stöd så tar vi i Trygghetsfonden ställning, säger han.

Per Johansson berättar också om en undersökning som gjorts bland 1 600 fackliga företrädare om omställningsstödets användning. Ett av resultatet är att facket i nio fall av tio bestämmer vilket företag som ska sköta omställningsarbetet.