Det blev inte mer än bottennivån i det centrala avtalet för sjuksköterskorna Karolinska sjukhuset i Stockholms län. De anställda protesterar mot de låga löneökningarna.

Kampviljan var stor när Vårdförbundets medlemmar på Karolinska universitetssjukhuset gick ut i strejk i våras. De förväntade sig rejäla löneökningar. När det centrala avtalet landade på fyra procent hoppades de anställda i stället på de lokala förhandlingarna, som enligt facket skulle ge betydligt mer.

Nu är de besvikna.

– Vi får inget extra. Sjukhusledningen har sagt att det blir fyra procent och kanske någon promille mer, säger Annika Gunnestad, ordförande för Vårdförbundets sektion på Karolinska i Solna.

Dålig ekonomi
Anledningen är att sjukhuset har dålig ekonomi. Men de låga löneökningarna har väckt starka reaktioner bland de anställda. I går, onsdag, lämnade Vårdförbundet över en protestlista till sjukhusdirektör Birgir Jakobsson med 1.250 underskrifter.

– Medlemmarna vill visa sitt missnöje. Vi ser inte att sjukhusledningen följer avtalet som säger att vår kompetens och kunskap ska uppvärderas, säger Annika Gunnestad.

Vårdförbundets Stockholmsavdelning var en av få som slöt ett sifferlöst avtal lokalt, vilket innebär att det är upp till varje arbetsställe att förhandla om lönerna.

– Jag blev bekymrad redan när jag såg det och förstod hur det skulle bli. Det var tråkigt att vi inte lyckades teckna ett bättre lokalt avtal. Om vi gjort det hade vi inte hamnat här, säger Annika Gunnestad.

Söker jobb
Enligt henne har de låga löneökningarna på Karolinska redan fått konsekvenser.

– Många söker jobb på andra sjukhus som betalar bättre. De andra sjukhusen i Stockholm har ju fått mer än oss, och det finns ju alternativ.

Protestlistan ska enligt Annika Gunnestad ses som en markering och en tydlig signal om de anställdas missnöje.

– Det ger ju inte mer pengar i år, men vi hoppas att missnöjet kan så ett frö hos ledningen inför lönerevisionen i början av nästa år.

LO-Tidningen har inte lyckats nå sjukhusdirektör Birgir Jakobsson för en kommentar.