Ytterligare uppsägningar i Arvika
Läget på Volvos Arvikafabrik har försämrats ytterligare. Det betyder att uppsägningsförhandlingarna måste börja om. Samtidigt meddelar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin under ett besök på fabriken att han ska arbeta för utbildningar för dem som sägs upp.
LO-Tidningen följer jobbkrisens utveckling i Arvika på Volvo, i kommunen och hos en av Volvos underleverantörer.
I början på veckan var förhandlingarna om uppsägningar på Volvo Construction Equipment i Arvika så gott som klara. Det såg ut som att 400 av de 500 varslade skulle sägas upp. Då kom företaget med en ny prognos för nästa år.
– Vi sänker prognosen för nästa års produktion med några hundra maskiner. Det komplicerar uppsägningsförhandlingarna. Troligen behöver vi säga upp fler än vi trodde i början på veckan, men min bedömning är att det ryms inom ramen för de varslade, säger platschef Bengt Lundström.
Ny organisationsplan
Det betyder att förhandlingarna måste tas om från början. Nu ska en ny organisationsplan arbetas fram.
Rune Olsson, ordförande för IF Metall på Arvikaverken, säger:
– I och med att orderingång nästan är noll kan jag förstå företaget, men det är tråkigt, eftersom förhandlingarna drar ut på tiden och de som hamnar på nya jobb får kortare tid för att lära sig och de uppsagda får mindre utbildningstid på företaget.
Utbildningssatsning
I onsdags besökte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin Arvika och Volvo. Företagets Bengt Lundström förespråkade en satsning på infrastruktur och en möjlighet för dem som sägs upp att fortsätta sin industriutbildning när de är uppsagda. Volvo tänker starta individanpassade industriutbildningar under uppsägningstiden, men de kommer troligen inte hinna avluta dem. Fackets Rune Olsson vill se en statlig satsning så att Volvo kan behålla sina anställda samtidigt som de går utbildning.
– Industriskolan låter som en bra idé. Jag ska göra vad jag kan för att regelverket inte ska stå vägen för att utbildningen ska fortsätta sedan anställningen upphört, säger arbetsmarknadsministern.
Däremot är han inte lika förtjust i det fackliga förslaget. Han tror att det kan betraktas som ett slags industristöd och det är mot EU:s regler. Förslaget om infrastruktursatsning tar han med till regeringen.