Att skapa tillfälliga lösningar eller hålla sig till de långsiktiga målen, var temat när den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s nya rapport om svensk ekonomi debatterades på finansdepartementet i veckan.

Enligt OECD-ekonomen Robert Ford måste staten nu satsa mer.

– Satsningarna i budgeten för 2009 motsvarar omkring en procent av bruttonationalprodukten (BNP). Men hela världen drabbas och Sverige kommer inte att kunna hålla sig utanför, säger han.

Momssänkning
Det behövs snabba, riktade och tillfälliga satsningar. Här finns utrymme för tidsbegränsad sänkning av momsen eller andra riktade skattesänkningar, eller ökade bidrag för att stimulera konsumtionen.

Däremot rekommenderar han inte stöd till enskilda sektorer, till exempel att staten går in och räddar Volvo eller Saab.

Finansminister Anders Borg håller inte med.

– Tillfälliga åtgärder är dyra och ineffektiva. Att den vägen minska arbetslösheten med 1 procent kostar motsvarande 3 eller 4 procent av BNP. Det skulle innebära att statens underskott inte längre blev begränsat och kontrollerat, säger han.

"Arbetsutbudet är nyckeln"
Finanskrisen är just en finanskris och ska behandlas som en sådan, statens finanser ska vara fortsatt stabila och det som bör göras är i stället att fortsätta öka utbudet av arbetskraft, till exempel genom att sänka inkomstskatten, menar han.

– På lång sikt är det överskuggande problemet att få ut folk på arbetsmarknaden. Så arbetsutbudet förblir nyckeln till en bra välfärd, säger han.

Om arbetslöshetsersättningen räknas in blir statens satsningar mot krisen dessutom väl över en procent av BNP, anser han.

"Ineffektivt"
LO:s utredningschef Irene Wennemo anser att om det någon gång är nödvändigt att gå utanför regelverket och genomföra extra statliga stödåtgärder så bör det vara nu, under den största finanskrisen på 80 år.

– Att bara vilja öka arbetsutbudet är en riktigt ineffektiv väg att öka sysselsättningen, säger hon.

I stället bör staten skapa jobb genom att tidigarelägga nya vägar och annan infrastruktur.

Utbildningssatsning
Hon vill också se större satsningar på utbildning.

– Nu, när efterfrågan på arbetskraft minskar är det ett utmärkt tillfälle att uppgradera arbetskraften så att kunskaperna är högre den dagen då efterfrågan återigen ökar.

Hon tvivlar också på att a-kassan längre fungerar som en så bra stabilisator i ekonomin som Anders Borg gör gällande.

– Många har lämnat a-kassan och fler kommer att göra det på grund av höga avgifter och låga ersättningsnivåer.

Anders Borg anser dock att a-kassan är bra.

– Vi har ändå bland de högsta ersättningsnivåerna i OECD, och dagens a-kassa ligger mycket nära det som forskningen visar är det optimala arbetslöshetssystemet, säger han.

FAKTA / Årets analys av svensk ekonomi
OECD:s långsiktiga råd är närmast nyliberala, och även i år rekommenderar den ekonomiska organisationen att Sverige ska sänka skatterna, öka inkomstskillnaderna, försämra anställningstryggheten, införa skolavgifter, fortsätta avreglera och öka privatiseringarna.
När det gäller bekämpningen av krisen går den dock i år tvärsemot regeringens linje.

Så här tror OECD om svensk ekonomi

  2008 2009 2010
Tillväxt 0,8 0,0 2,2
Inflation 3,5 1,5 1,1
Sysselsättning 71,2 70,7 70,4
Arbetslöshet 6,1 7,0 7,7