Inga regeringsbesked om bilkrisen
Efter presskonferensen skyndade Maud Olofsson ut från Rosenbad till en mörkblå BMW. |
Några tydliga besked om hur regeringen ska agera för att lindra bilkrisen kom inte heller i dag, onsdag, då näringsminister Maud Olofsson höll en presskonferens.
Maud Olofsson var fortfarande skeptiskt till de allt starkare krav som går ut på att staten tillfälligt ska ta över ägandet av bilföretag.
– Jag vill vara noga med att säga att jag inte ser som statens uppgift att äga bilföretag, upprepade hon i dag. Regeringars uppgift är att se till att vi kan stödja med forskning och utvecklingsresurser.
Tysk-svenska kontakter
Staten har tidigare gått in med 450 miljoner kronor i stöd till fordonsforskningen.
Maud Olofsson säger att det kan finnas ett behov att satsa ännu mer. Några summor angav hon dock inte.
Fordonskrisen har gjort att det diskussioner inletts mellan Sverige och Tyskland.
–Vi har varit i kontakt med tyska regeringen därför att Saab och Opel är mycket tätt ihopkopplade med varandra. Den tyska regeringen funderar precis som den svenska vad som är möjligt att göra, säger hon.
I flera europeiska länder spelar bilindustrin en viktig roll för ekonomin.
Lånegarantier
Den Europeiska investeringsbanken diskuterar just nu vilka möjligheter de har att vara med och finansiera eller ge lånegarantier för en omställning av fordonsindustrin. Några besked kan dock inte väntas förrän tidigast i slutet av denna vecka.
Regeringen har också haft flera kontakter med GM och Ford för att utröna vilken syn de har på de Volvo och Saab.
– Vi sitter dag och natt för att hitta en väg ut ur det här, säger Maud Olofsson.
Efter presskonferensen skyndade hon från Rosenbad. Säkerhetsvakterna banande vägen och öppnade dörren till bilen som stod utanför och väntade. En mörkblå BMW.