/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/kramar4908.jpg
”Kramar blir allt vanligare på jobbet och man kommer nog kramas ännu mer i framtiden” säger Pia Lundberg och Maria Cupén. De kramar varandra och andra kollegor ibland för att visa uppskattning.
 

Bor du i Norrland och gillar att kramas? Då bör du söka jobb söderöver. I alla fall om det är dina arbetskamrater du vill ha närkontakt med.

Stockholmare och smålänningar omfamnar sina kollegor betydligt oftare än norrlänningar, enligt en undersökning från Röda korset. 43 procent av huvudstadsborna kramade en arbetskamrat förra veckan att jämföra med 27 procent av norrlänningarna.

– Vi kramas ibland. Det är ett sätt att visa att man bryr sig, och att tala om att nån gjort nåt bra, säger Pia Lundberg som jobbar i kaféet på Norra latins konferensanläggning i Stockholm. Kollegan Maria Cupén instämmer.

– Men senast, förra veckan, nypte jag dig i baken i stället. Som en ömhetsbetygelse alltså, lägger hon till och skrattar.

Vanligast bland kollegor
Kramundersökningen som är en del av Röda korsets julkampanj, Kramas för de ensamma, visar också att kvinnor faller någon i armarna på jobbet dubbelt så ofta som män. Unga gör det oftare än äldre och högutbildade oftare än lågutbildade.

Det är vanligast att kollegor kramar varandra, men även chefer, kunder, patienter och arbetskamraters barn kan få del av ömhetsbetygelserna.

När det gäller att krama sina chefer är unga betydligt generösare än äldre. 17 procent av de anställda under 30 har nyligen kramat sin närmsta chef, men bara 2 procent av de anställda över 45. Den högsta chefen fick hälften så många kramar av de yngre och inga av de äldre.

Få vill kramas mindre
Tre av tio anser att det borde kramas mer i arbetslivet, en av dem är Pia Lundberg.

– Absolut. Man kan aldrig kramas för mycket varken på jobbet eller i relationer, och man har ju en relation med jobbarkompisarna också. Man träffas åtta timmar om dagen. Det är mer än man ser sin partner ibland.

Det är främst unga som vill kramas mer, och anställda som tror att deras företag kommer att drabbas hårt av den ekonomiska krisen.

Bara fyra av hundra vill dra ner på kramarna.


När kramade du någon på jobbet senast?

 /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/hailemeskel4908.jpg   Haile Meskel, taxichaufför
Aldrig. Det är förbjudet att kramas i Taxin. Även om jag vill så får jag inte eftersom det kan tolkas fel. 
     
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/stefangranlund4908.jpg   Stefan Granlund, platschef för bygg- och anläggningsarbete
Det är inte så vanligt med kramar i vår bransch. Men det var nog nån vecka sedan jag kramade en kollega. Rejält, som män gör.
     
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/elisabethhemme4908.jpg   Elisabeth Hemme, frisör
I går kramade jag min kollega som också är min kusin. Vi kramas ofta, alla på jobbet, för att vi tycker om varandra. Ibland kramar jag kunder också, mest stamkunder som jag känner väl.
     
 /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/ericaericsson4908.jpg   Erica Eriksson, butiksanställd
Oj, det vara flera månader sedan och då kramade jag min chef för att gratulera honom när han hade förlovat sig.