Johan Lundgren fick ett rejält lönelyft förra året. Hans inkomst blev 17,8 miljoner kronor, drygt 10 miljoner kronor mer än vad han tjänade året före.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/johanlundgren4808.jpg  
Johan Lundgren  

En resebyrå-vd har svingat sig upp på nionde plats i direktörsligan. Strax efter cheferna för företag som Ericsson, Electrolux och Volvo men strax före Skanskadirektören – och långt ovanför Ikeas.

– Lönelyftet hänger ihop med att jag fick ökat ansvar inom TUI Travel, som Fritidsresor ingår i.

Johan Lundgren har gått från att ha varit vd för Fritidsresor i Sverige till arbetande styrelseledamot i TUI Travel, ett stort börsnoterat brittiskt reseföretag.

Femdubblad lön
Inkomsten har ökat brant år för år. Som vd för Fritidsresor 2004 tjänade han drygt 3 miljoner kronor. Tre år senare har den lönen mer än femdubblats.

I dag ansvarar Johan Lundgren för marknaderna i Storbritannien, Norden och Kanada. De omsätter sammanlagt 60 miljarder kronor och sysselsätter 20.000 anställda.

– Detta utökade ansvar speglas i min ökade lön, säger Johan Lundgren. Lönen är anpassad till mina ansvarsområden internationellt och rollen som arbetande styrelseledamot i ett av världens största resebolag.

Pendlar till London
Han bor dock kvar i Sverige av privata skäl och pendlar till jobbet i London.

Din lön motsvarar ungefär 70 industriarbetarlöner, hur rimligt tycker du det är?

– Det går ju aldrig att säga att någon är värd mer än 60 eller 70 medarbetare. Snarare är det väl så att man ersätts för sitt ansvar att driva bolaget i en viss riktning som aktieägarna bestämt. Det är det ansvaret man ersätts för, och inte enbart de faktiska handlingarna som man utför.

På Ikea, som är ett företag med minst lika stor omsättning som TUI Travel, tjänar vd:n Anders Dahlvig 10 miljoner kronor mindre än du. Har han för lite betalt?

– Jag kan inte kommentera hans lön. Jag utgår från att varje bolag skapar sig en uppfattning om vad det bedömer är rimligt att ledande befattningshavare ska ha.

– I Storbritannien finns ersättningskommittér som skapar den här bilden. De sätter lönenivåerna. Slutligen är det upp till aktieägarna att avgöra vad som är rimligt.

Men både i Sverige och i Storbritannien diskuteras chefslöner. Hur ser du på det?

– Det är rimligt att diskussionen förs. Det är också viktigt att det finns transparens. Som arbetande styrelseledamot i ett brittiskt offentligt bolag så är hela mitt kontrakt en offentlig handling.

Peeter-Jaan Kask