Ingen positiv reaktion på LO:s förslag
Varaktiga förändringar i relationer kan aldrig hotas eller tjatas fram. Det krävs i stället egna tydliga handlingar som visar förändring. Ideliga krav på motparten är varken smart eller framgångsrikt. Kunskapen om de här mekanismerna finns hos alla som befunnit eller befinner sig i en relation.
I de pågående förhandlingarna om ett nytt huvudavtal handlar det om parter som har en lång inbördes relation. Arbetsmarknadens ledande aktörer, Svenskt Näringsliv och LO, har en mer än sekellång historia tillsammans och PTK har varit en viktig aktör sedan mitten av 1970-talet.
Tillsammans försöker de nu skapa ett regelverk för hur umgänget på svensk arbetsmarknad ska se ut i framtiden. Men än så länge har det väl gått ”så där” med ansträngningarna.
Djupa klyftor
En granskning av vad parterna så här långt levererat ger en dyster prognos över vad som går att åstadkomma. Det gapar mycket djupa klyftor mellan fack och arbetsgivare i de viktigaste frågorna.
För arbetsgivarna som haft den tydligaste agendan i försöken att skapa ett nytt huvudavtal utgör en genomlysning av deras ståndpunkter i de pågående förhandlingarna en nedslående läsning. Något hårddraget kan deras inställning sägas vara densamma nu som tidigare och kraven på förändring gäller motparten.
Vill skrota gamla principer
Arbetsgivarna vill förbjuda eller kunna överpröva varslade strejker mot företag där facken saknar medlemmar, de vill införa proportionalitetsregler vid konflikter och förbjuda sympatiåtgärder. När det gäller turordning vid uppsägning vill arbetsgivarna skrota den gällande principen om sist-in-först-ut helt och hållet och ersätta den med att kunskap och kompetens ska avgöra.
Förslaget innebär en dramatisk förändring av maktbalansen på varje arbetsplats till arbetsgivarens förmån. Grunden för förhandlingar om avtalsturlistor försvinner.
Facken har på de mest omstridda områdena – konflikträtt och Las – konstruerat nya lösningar som dels skulle skapa tröga ventiler vid konflikter och föreslagit en försäkringslösning som kan underlätta avtalsturlistor vid neddragningar, speciellt i småföretag.
Ingen positiv reaktion
Men LO och PTK:s påhittighet har hittills hamnat på förhandlingarnas hälleberg. Ingen positiv reaktion har kunnat märkas hos arbetsgivarna. Flera uttalanden har istället understrukit att de inte alls nöjer sig med fackens förslag.
En tolkning är att arbetsgivarna är internt splittrade i sin syn på behovet och vikten av ett nytt huvudavtal. De mest militanta arbetsgivarna vill inte göra en enda eftergift och då blir slutsatsen att de i grunden inte strävar efter ett nytt huvudavtal.
En annan, vänligare, tolkning är att samtal och förhandlingar mellan parterna under det senaste året bara varit förpostfäktningar. Beredskapen att kompromissa och sy ihop en uppgörelse prövas först under de kommande och avgörande veckorna.
Oddsen för den som satt sina pengar på ett nytt huvudavtal blir emellertid allt högre ju längre tiden går.