De syr åt Ikea 60 timmar i veckan
1. 000 anställda arbetar hos Ikeas leverantör av bärkassar. Majoriteten är kvinnor men här syr också några män. Många bor i fabrikens bostadsområde för att det är billigt. De kommer från landsbygden från jordbruksfamiljer som de flesta skickar hem pengar till. |
Hon kommer från en by på landet men vill inte följa i föräldrarnas fotspår. I stället syr hon kassar åt Ikea.
– Jag får en stadig inkomst, det får man inte i jordbruket, säger Thu Ha Nguyen, arbetare hos Ikeas leverantör några mil utanför Hanoi.
Intill fabriken Z 76 ligger företagets eget bostadsområde där det tidigare bodde människor som arbetade åt militären. När företaget blev leverantör åt Ikea flyttade arbetarna som syr de välkända blå och gula kassarna in.
De tusen anställda arbetar, bor, handlar och tillbringar mycket av sin fritid inom området som ligger utanför Vietnams huvudstad. Det fungerar som ett brukssamhälle.
Kassar sys
I en av fabriksbyggnaderna ligger syhallen där högar med färdigsydda kassar vittnar om fliten vid symaskinerna. Den blåa färgen dominerar men gula, svarta, gröna och röda kassar sticker ut.
De syr drygt 40 miljoner kassar i ett 20-tal olika modeller varje år, och volymen ökar i takt med Ikeas försäljning. Endast på denna fabrik tillverkas alla de kassar av vävd plast som distribueras ut till varuhus i hela världen.
De flesta av arbetarna kommer från byar på landet där framtidsutsikterna inte är särskilt lysande.
– Jag bor billigt och kan spara hälften av det jag tjänar. Arbetet i jordbruket är tungt och dåligt betalt, säger Thu Ha Nguyen, 23 år, som arbetat på Z 76 i två år.
Lönen är, enligt uppgift från företagsledningen och som Thu Ha Nguyen bekräftar med en nickning, 1,7 miljoner dong i månaden (cirka 810 kronor).
Mer än minimilön
Det är betydligt mer än den lagstadgade minimilönen på cirka 350 kronor i månaden i statliga företag. Arbetstidslagen anger 48 timmar i veckan under sex dagar.
Men hos Ikeas leverantör arbetar de 60 timmar i veckan.
– Arbetarna ville arbeta betydligt mer, 66 timmar diskuterades, för att tjäna mer. Men då sa vi ifrån. Kompromissen blev maximalt 60 timmar, säger Jan Ahlsen, Ikeas trä- och fiberexpert som bor i Hanoi sedan flera år tillbaka.
Om du får drömma vad skulle du då helst göra, frågar jag Thu Nguyen.
– Jag vill gifta mig och fortsätta ha en stadig inkomst. När jag får barn vill jag flytta ut från området till ett eget hus, säger hon och tittar allvarligt på mig.
– Att hitta en man och få barn, det är drömmar som jag hoppas kunna förverkliga.
Samma plast som militärtält
Fram till för några år sedan tillverkade Z 76 fortfarande militär-tält och skyddsnät på beställning från försvarsdepartementet. Ikea fick idén med plastkassarna just från produktionen av tält som görs av samma vävda plast.
– Ikea är en bättre kund än staten. Företaget tjänar mer pengar nu och vi hoppas på ökat antal order, säger Khai Xuan Nguyen, företagets direktör.
Knappt en mil från fabriken har en ny anläggning byggts som den militära produktionen flyttat till.
– Allt har blivit bättre här. Det går lättare att göra affärer med Ikea än med försvarsdepartementet och arbetarnas villkor har förbättrats, säger Khai Xuan Nguyen.
Plötsligt ljuder ett tapto över området från en trumpet. Arbetsdagen är slut.
FAKTA / Facket i Vietnam
• Z 76 är ett statligt företag och alla anställda måste vara med i facket. En procent av lönen dras i fackavgift. Det enda tillåtna facket är centralorganisationen VGCL, Vietnam General Confederation of Labour. ILO:s konvention om föreningsfrihet har inte undertecknats.
• Fackets representant och de andra i företagsledningen har överstes grad eftersom Z 76 lyder under försvarsdepartementet.
Läs också: Artikeln "250.000 jobbar åt Ikea i Vietnam" 2008-11-24