Ikea har cirka 250.000 anställda hos leverantörer och underleverantörer i Vietnam. Grundaren Ingvar Kamprad berättade att han vill fördubbla antalet anställda och få tillgång till mer skog när han besökte landet i våras.

– Det är råvarorna akacia, rotting, bambu och keramik som lockat Ikea till Vietnam. Företaget försöker vara där råvaran och produktionserfarenheten finns, säger Mikael Demitz-Helin.

Ikea har funnits 15 år i Vietnam. Huvudkontoret för Sydostasien ligger i Ho Chi Minh City (Saigon) där Mikael Demitz-Helin är chef och där han bor sedan sex år tillbaka.

Snabbväxande plantageträd

Alla Ikeas utemöbler görs av akacia, ett snabbväxande plantageträd. Också produkter i bambu och rotting tillverkas i landet samt krukor av terrakotta från Mekong och andra hantverksprodukter.

– Arbetskraften är fortfarande billig i Vietnam, men det är den också i Pakistan, Bangladesh och inre Kina. Vietnameserna är nyfikna, arbetsamma, uthålliga och relativt välutbildade. 70 procent är under 35 år och vill framåt, säger Mikael Demitz-Helin.

Det är leverantörerna som sätter lönen. Men Ikea bestämmer att den inte får understiga den minimilön som staten har bestämt, förklarar han.

Ikea har en egen uppförandekod som gäller på fabrikerna där produkterna tillverkas. Det betyder att ILO-konventionerna ska följas. Ikea har också undertecknat ett globalt fackligt avtal med Bygg- och träarbetarinternationalen samt samarbetar med Världsnaturfonden om träcertifiering.

Dålig arbetsmiljö

Ikea har också öppnat för kontroller och inspektioner. Men trots det upptäcks att arbetare inte får rätt lön och att arbetsmiljön är dålig.

Hur ser du på det?
– Våra kunder ställer allt högre krav på oss som vi försöker leva upp till. Om inte våra leverantörer följer uppförandekoderna så tar vi det på allvar, säger Mikael Demitz-Helin.

Och när öppnar Ikea ett varuhus i Vietnam?
– De höga importtullarna på runt 40 procent gör det omöjligt på kort sikt. Det är billigt att producera men dyrt att köpa in varor utifrån.