Arbetsgivarna i krig om huvudavtalet
Det knakar i fogarna. Sprickorna i arbetsgivar-leden framträder allt tydligare. Detta samtidigt som förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal närmar sig upploppet.
Sprickorna inom arbetsgivarsidan märks vid förhandlingsbordet då ett nytt huvudavtal diskuteras.
– Vi ser att arbetsgivarna har olika hjärtefrågor, säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare.
– Det innebär att det blir väldigt många olika krav från arbetsgivarna. Förhandlingarna blir därmed svåra och tar lång tid.
Tydliga sprickor
Och de interna konflikterna inom arbetsgivarleden blir allt tydligare, på flera fronter. LO-Tidningen har sammanställt de fyra allvarligaste motsättningarna, och konstaterar att Teknikföretagen är den ena parten i åtminstone tre av dem.
Det handlar om grunden för hela lönerörelsen, om hållningen när det gäller minimilöner samt om samgåenden mellan organisationer.
Att Teknikföretagen figurerar i flera konflikter är inte så konstigt. Deras medlemsföretag står för en stor del av exportintäkterna som är mycket viktiga för ett litet exportberoende land som Sverige. Förutsättningarna skiljer sig mellan de varuproducerande exportföretagen och tjänsteföretagen som fortfarande till stor del är orienterade mot den svenska marknaden.
I den fjärde konflikthärden står handelsarbetsgivarna mot resten av Svenskt Näringsliv.
Glansdagar
Den svenska modellens glansdagar brukar tillskrivas 1960-talet. Men även då fanns det sprickor i samordningen.
Dåvarande Verkstadsföreningen ställde sig i spetsen för den så kallade Kamarillan som den bildade tillsammans med sex andra arbetsgivarorganisationer. Det var en motståndsgrupp inom arbetsgivareföreningen Saf som hade egna möten och motsatte sig den centrala förhandlingsmodellen. Men den fick inte medhåll från de andra arbetsgivarorganisationerna.
Anders Kjellberg, arbetslivsforskare på Lunds universitet, har bland annat studerat fackliga strategier och arbetsgivarstrategier ur ett längre historiskt perspektiv.
– Det har hela tiden varit brytningar inom arbetsgivarleden, så även på den fackliga sidan, säger han.
Försvårande omständighet?
Hur det kan påverka förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal är osäkert.
– Det är svårt att säga om det är en försvårande omständighet. I förhandlingarna om ett nytt huvudavtal kan det vara så att alla arbetsgivare är eniga till exempel om att de vill ha begränsningar av konflikträtten, säger Anders Kjellberg.
Och huvudavtalsförhandlingarna fortsätter.
Det har spekulerats i om det blir ett avtal innan årsskiftet. Per Bardh, LO:s avtalssekreterare, är tveksam.
– Det finns många frågor som måste få ta tid. Jag tror att det blir svårt att nå en fullständig uppgörelse före årsskiftet, säger han.
Fotnot: Kamarilla är ett spanskt låneord som betyder grupp av personer som utan lagliga befogenheter utöver ett dolt inflytande på en uppsatt person.
Läs också: Artikeln ”Här är de fyra stridsfrågorna” 2008-11-21