”Moderaterna hotar svenska modellen”
Under rubriken ”S ger löften som hotar den svenska modellen” hävdar de två moderata riksdagsledamöterna Hillevi Engström och Tomas Tobé att socialdemokraterna hotar den svenska kollektivavtalsmodellen och att moderaterna är dess försvarare. De menar att undergrävandet av vår modell bland annat sker i Europaparlamentet.
Jag anser att Engström och Tobé försöker sprida blå dunster. Medan en stor majoritet i Europaparlamentet ställt upp för att lika lön för lika arbete ska gälla för all arbetskraft och att det ska vara möjligt att vidta stridsåtgärder för denna likabehandling har den svenska moderaten Charlotte Cederschiöld lagt förslag som skulle undergräva den svenska modellen. Hon tycker liksom EG-domstolen att utstationerad arbetskraft ska nöja sig med lägre löner i form av minimilön. Hon vill inte i fördraget likställa grundläggande rättigheter som strejkrätten med den fria rörligheten. Hon vill inte att EG-rätten ska följa ILO-konventioner. Det är verkligen inte vi socialdemokrater som hotar vår modell. Det är moderaterna.
Har de verkligen inte läst Littorins förslag?
Engström och Tobé anser att vi socialdemokrater vill detaljreglera arbetstiden. Men har de båda läst det förslag som Sven Otto Littorin ställt sig bakom i rådet och som nu samfällt kritiseras inte bara av fackliga organisationer utan också av kvinnoorganisationerna, eftersom det inte tar hänsyn till båda föräldrarnas ansvar för familjeliv och arbetsliv?
Både vi i parlamentet och rådet vill överlåta till arbetsmarknadens parter att finna lösningar på hur den inaktiva jourtiden ska organiseras. Skillnaden är att Littorin och rådet vill att utgångspunkten för dessa förhandlingar ska vara att denna tid inte är arbetstid, trots att löntagaren måste lämna sitt hem och stå till arbetsgivarens förfogande. I Europaparlamentet vill vi att utgångspunkten för förhandlingarna ska vara att denna tid anses vara arbetstid.
Littorin vill tillåta arbetsveckor på 65 timmar
Än värre är att Littorin har accepterat att den individuella opt-outen från 48-timmars veckan ska permanentas. Löntagare ska kunna tvingas att regelmässigt arbeta 60-65 timmar i veckan. Så långa arbetstider skadar löntagarna. Det handlar inte om detaljreglering utan om vilket EU vi vill ha. Moderaterna står helt på företagens sida. Vi socialdemokrater värnar löntagarnas hälsa och säkerhet.
Jan Andersson (s), ordförande i EU-parlamentets sysselsättningsutskott
Skicka ett e-postbrev till debattredaktören
Läs också:
S-politiken hotar den svenska modellen
Moderaternas fräckhet når nya höjder
Vi trampade på ömma tår
Moderaterna försämrar – vi förbättrar