Listan över de värsta länderna som trakasserar och hotar fackligt aktiva blir bara längre och längre. Också kränkningarna blir grövre. Det visar internationella facket ITUC:s årliga rapport från alla världsdelar.

De ökända fallen är Colombia, Burma, Vitryssland, Sudan, Swaziland och Filippinerna. De länderna har fått sällskap av Zimbabwe, Guinea, Pakistan, Nepal, Honduras – där övergreppen var värre förra året än tidigare.

Colombia har rekordet
Det är fortfarande Colombia som har ”rekordet” när det gäller mördade fackföreningsmedlemmar, enligt en färsk rapport från ITUC. Ytterligare 39 fackligt aktiva mördades i Colombia år 2007 och deras mördare går fria.

Varje år rapporterar ITUC om läget för de fackliga och mänskliga rättigheterna.

Inga självklara rättigheter
Den nya rapporten visar att de fackliga rättigheterna inte kan tas för givna.

I Europa är det Vitryssland som värst kränker arbetarnas rättigheter.

I Ryssland har minst fyra aktivister mördats under förra året. Ordförande för hamnarbetarna i Kalliningrad knivhöggs svårt av okända män.

I Guatemala sköts bananarbetarfacket Sitrabis företrädare till döds.

Två indonesiska hembiträden misshandlades till döds av sin saudiska arbetsgivare och ytterligare två skadades svårt, enligt ITUC:s rapport.

Hembiträden utsatta
Mellanöstern har länge utmärkt sig för att fackligt arbete i det närmaste är omöjligt. Hembiträden är en utsatt yrkeskår i regionen. De flesta är migrantarbetare och saknar alla former av skydd och rättigheter.

Över hela världen är många länder beroende av migrantarbetare för att ekonomin ska fungera. Men de är ofta rättslösa och arbetar under usla villkor.

Alltför många länders makthavare fortsätter att förbjuda fackföreningar. Framför allt drabbas offentliganställda, lantarbetare, vårdpersonal, lärare och journalister av ett sådant förbud. Försämringar har skett i Pakistan, Kambodja, Etiopien, Guatemala, Ecuador

Lagar för investerarna
Fortfarande är löntagarnas rätt att fritt bilda fackföreningar och att bli medlemmar beskurna i flera länder. Det gäller flera i Asien som Kina, Nordkorea, Vietnam och Laos samt länder i Mellanöstern och Gulfstaterna.

Över hela världen är trenden att arbetsmarknadslagarna ändras för att locka investerare snarare än att skydda löntagarna. Det är fallet i Vietnam, Georgien, El Salvador, Malaysia, Tchad och Marocko, enligt rapporten från ITUC.

FAKTA / ITUC
ITUC, International Trade Union Confederation, representerar 168 miljoner arbetstagare i 155 länder. 311 fackliga centralorganisationer är medlemmar.