Tvivelaktig bankkonkurrens
Fungerar verkligen konkurrensen mellan Sveriges banker? Det svaga intresset för regeringens krispaket visar att bankerna hellre gemensamt vältrar över kostnaderna på sina kunder.
Bara Swedbank har hittills sagt ja till regeringens krispaket. Banken är därmed beredd att betala den ganska höga avgift som det innebär att vara med i garantiprogrammet.
I gengäld är den säker på att få lån från statskassan om pengakistan sinar.
Rädda om förtroendet
Medan Swedbank har drabbats ganska hårt av finanskrisen har andra banker klarat sig bättre – och tycker inte det är värt pengarna att vara med i programmet.
Men de flesta banker ligger någonstans däremellan.
Dessa banker anser att avgiften är för hög. Men är dessutom rädda om sitt förtroende och vill inte sticka ut som en bank på gränsen till bankrutt.
I stället försöker de övervintra genom att vältra över kostnaderna på sina kunder, främst bolånekunderna, med fortsatt höga boräntor.
Inte lockande
Dag efter dag använder finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell de höga boräntorna som skäl och skällsord för att försöka dra in bankerna i garantiprogrammet.
Men det är svårt att prata in bankerna, när förutsättningarna för att gå med i programmet inte är lockande och den bristfälliga konkurrensen gör att pengar i stället kan genereras från annat håll – kunderna.
Garantiprogrammet borde ha utformats enklare. Med låga avgifter, som ett sätt att snabbt garantera balansen i hela finanssystemet.
De banker som står utanför programmet hävdar att konkurrensen ändå så småningom sänker boräntorna till optimal nivå.
Dåligt fungerande konkurrens
Men konkurrensen på bolånemarknaden har flera gånger tidigare befunnits fungera högst tvivelaktig.
Minns till exempel de extra höga boräntorna som de fyra storbankerna i enighet satte för den som lånade till köp av en bostadsrätt. Det fortgick tills statliga SBAB tog bort den extra räntan och de övriga bankerna tvingades följa efter.
Att förlita sig på SBAB i dagens läge är egentligen dödfött eftersom regeringen redan har bestämt sig för att sälja institutet.
Men SBAB har flera gånger lyckats få den fria konkurrensen att fungera något mer fritt, och kanske kan SBAB på sin dödsbädd bli en motvikt mot det otympliga garantiprogrammet och som en sista insats hörsamma regeringens vädjan om sänkt boränta.
Det skulle vara ett slag för den fria konkurrensen.