G20-mötet en besvikelse för facken
Besvikelse är den internationella fackföreningsrörelsen reaktion på resultatet från helgens toppmöte om den globala finanskrisen.
– Vi hoppades på mer konkreta steg för att möta nedgången i ekonomin. Det behövs en samordnad aktion med infrastrukturinvesteringar, stöd till familjer och satsningar på gröna jobb. Det som kom från G20-mötet var inte övertygande, säger John Evans, generalsekretare för TUAC, fackens rådgivande kommitte till den ekonomiska samorganisationen OECD.
Inga detaljer
TUAC gick tillsammans med den internationella fackliga samorganisationen, IFS, ut med flera krav på åtgärder inför mötet. Överst på listan stod krafttag för att stötta upp den fallande världsekonomin. Mötets slutdokument innehöll skrivningar om behovet av stimulansåtgärder, men detaljer var nästan helt frånvarande.
– Jag är mer optimistisk i fråga om reformer för att reglera de internationella finansmarknaderna. Principerna som las fast pekar i rätt riktning. Men det finns brister. Hedgefonder och privatkapitalbolag bör pekas ut som föremål för reglering, säger John Evans.
Nästa möte i april
Mötet som hölls i Washington var bara det första. Nästa toppmöte med regeringscheferna för världsekonomins tungviktare hålls i slutet på april nästa år. I väntan på det mötet ska finansministrarna ta fram detaljerna för ändringar i finansramverken. De internationella fackliga organen arbetar för att göra sitt avtryck på processen.
– Vi kräver en plats vid bordet. Så här långt har det varit ganska stängt. Finansministrar talar med finansministrar. Centralbankschefer talar med centralbankschefer. Vi kan inte ha fullt förtroende för en sådan process. Det behövs mycket större öppenhet, säger John Evans.
FAKTA / Världens 20 största ekonomier
I G20 ingår världens rikaste länder som har gått ihop i G7-gruppen och dessutom de fyra länder som räknas till världens viktigaste utvecklingsekonomier — Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – samt andra tunga ekonomier som Australien, Indonesien och Turkiet.