Folkpartist stöder höjt a-kassetak
Behovet att höja taket i a-kassan är ”akut”, anser Hans Backman (fp), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott som anser att folkpartiet bör aktualisera frågan i diskussioner med allianspartierna.
– Många kan få en tuff tid med tanke på de många varslen och uppsägningarna, säger Hans Backman. Det kan ju vara så att två i familjen arbetar på samma företag och förlorar jobbet samtidigt.
– Då är det viktigt att hålla på inkomstbortfallsprincipen. Det är egentligen inte en ny åsikt, utan ett gammalt folkpartiställningstagande.
Inte diskuterat i riksdagsgruppen
Att behovet av höjt tak i a-kassan ska tas upp i diskussionerna med de tre andra regeringspartierna är Hans Backmans egen uppfattning, som han ventilerade i radions Ekonyheter på onsdag eftermiddag. Frågan har inte diskuterats i folkpartiets riksdagsgrupp den senaste tiden. Tina Acketoft (fp), suppleant i arbetsmarknadsutskottet, ser inte höjt tak i a-kassan som särskilt aktuellt med tanke på budgetläget.
Moderaterna vill hålla tillbaka ersättningarna till arbetslösa och sjuka för att skapa drivkrafter för arbete. Tror du inte på den politiken?
–Vi står bakom alliansregeringens politik, svarar Hans Backman. Den modell vi har lagt fast, med 80 procents ersättning från a-kassan de första 200 dagarna och sedan 70 procent, har en sådan effekt som du talar om. Vi vill inte ha andra ersättningsnivåer än moderaterna, det är 80 procent som gäller. Men vi är också för inkomstbortfallsprincipen, och då tycker folkpartiet att så många som möjligt ska få 80 procent.
Tre av fyra tjänar mer
I dag är den högsta dagpenningen i a-kassan 680 kronor. Det betyder att den som tjänar högst 18.700 kronor i månaden kan få 80 procent av inkomsten ersatt av a-kassan om han eller hon blir arbetslös. Tre av fyra anställda tjänar mer än så, och får alltså behålla mindre än 80 procent av sin inkomst om de förlorar jobbet.