Arbetsolyckorna i skogen och jordbruket ska minska. Jordbruksdepartementet satsar tio miljoner kronor på ökad information till jord- och skogsbrukare genom projektet Säkert bondförnuft. Målet är att antalet olyckor ska halveras till och med år 2013.

– Det räcker inte med sunt förnuft längre. Vi måste få till det säkra bondförnuftet, säger Anders Danielson, projektledare vid Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Institutet för jordbruks- och miljöteknik.

De senaste tio åren har mellan tio och femton dödsolyckor per år inträffat inom jord- och skogsbruk. Branschen toppar Arbetsmiljöverkets statistik över andelen dödsolyckor.

Informationsfattigt
Och olyckorna har inte blivit färre, trots att antalet företag blivit det.

– Både maskinerna och företagen blir större och de här företagen är oftast enmansföretag, säger Anders Danielson.

Han anser att det varit för fattigt med information och utbildningar om säkerhet som riktats till lantbruksföretagen.

– Det finns helt klart kunskapsluckor. En del lär sig av misstagen, men det får inte bli för många misstag, säger Anders Danielson.

Olyckorna inträffar oftast i samband med hantering av djur, maskiner eller under skogsarbete.

Utbildning
Nu ska lantbrukare och professionella rådgivare utbildas för att de sedan ska kunna åka ut till gårdarna och informera om riskerna, så kallad gårdsnära rådgivning.

– Aktiviteter, utbildningar och annat sjösätter vi nästa år. Målgruppen är små och medelstora lantbruksföretag som inte har några permanent anställda. De som därför inte får besök av skyddsombud, säger Anders Danielson.

Bland skogsbrukarna är det inte maskinerna, utan mer det manuella arbetet som är det farliga. Sedan några år tillbaka driver LRF Skogsägarna projektet Säker skog.

– Behovet kommer inte att ta slut inom överskådlig tid. Vi ska övergå till en mer permanent form, men riktigt var det ska landa är inte helt klart, säger Tomas Gullberg, projektledare för Säker skog och doktor i skogsteknik vid högskolan i Dalarna.

Körkort för motorsåg
I skogen är olyckor i samband med trädfällning de vanligaste. En viktig del i Säker skog har därför varit att låta skogsägarna ta motorsågskörkort. Hittills har 8.000 körkort skrivits ut.

– Just det systemet måste få en permanent lösning. Vi vill ha ännu mer fart så att ännu fler skogsägare går kurser och tar motorsågskörkortet. Det är en stor del av vår verksamhet – och det ger status och yrkesstolthet. Då kommer säkerheten på köpet, säger Tomas Gullberg.

EU-finansiering
Säker skog har fått 7,5 miljoner kronor i bidrag från statliga landsbygdsprogrammet. Bidraget finansieras delvis av EU. Pengarna ska gå till att utveckla ett informationsarbete som under ett par år pågått i Dalarna.
­
– Under fem år har vi kört ett väldigt framgångsrikt koncept. Vi har bjudit in skogsägare till byastugor och bygdegårdar, och där har vi ett par timmars information, vi visar lite film och talar om vad som krävs i fråga om skyddsutrustning. Totalt är det tre träffar per grupp och avslutningen är en skogsdag med en massa stationer och demonstrationer, berättar Tomas Gullberg.

Hittills har mellan 500 och 600 personer per år gått på Säker skogträffarna i Dalarna. Nu ska de spridas till samtliga län.

FAKTA / Livsfarliga branscher
Jord- och skogsbruk är den bransch där risken är störst att råka ut för en dödsolycka på jobbet.
Sedan kommer:
2. polis, försvar och brandförsvar
3. byggindustrin
4. transportbranschen
5. fastighetsbranschen
6. tillverkningsindustrin

Läs också: Artikeln "De lurar döden i skogen" 2008-11-14