LO gillar idén att belöna arbetsgivare som satsar på arbetsmiljön, och kan tänka sig smileys på sin hemsida. Men det danska systemet kan inte kopieras rakt av, enligt facket.
– Vi måste skapa vår egen modell och det bästa vore att bygga vidare på det vi redan har, säger Sven Bergström, utredare på LO.

Hård kontroll och glada gubbar. Det är grunden i det danska systemet som blivit förebild när regeringen tillsatt en utredning om det svenska arbetsmiljöarbetet. Tanken är att det ska löna sig för arbetsgivare att satsa på arbetsmiljön, och utredningen välkomnas av LO.
 
– Det är bra om det går att förbättra drivkrafterna för arbetsmiljöarbetet, säger Sven Bergström, utredare på LO.

Knappa resurser
Han är dock emot en direktimport av den danska modellen, som bygger på att Arbetsmiljöverket inspekterar alla arbetsplatser.

– Med de knappa resurser som inspektionen har vore det slöseri att inspektera företag som har bra arbetsmiljö och en väl fungerande partssamverkan, säger han.

LO tycker att Arbetsmiljöverket ska fortsätta att fokusera inspektionerna till de företag och branscher som har störst risker och problem.

Facket vill också att systemet för certifiering som redan finns i Sverige ska byggas ut och utvecklas. Systemet innebär att företag som lever upp till lagens krav på systematiskt arbetsmiljöarbete kan bli certifierade. Hittills har 200 svenska företag godkänts. Men det borde vara fler, enligt LO, som också tycker att kraven ska höjas.

Lista på goda företag
I Danmark får företagen en kvalitetsstämpel på sin arbetsmiljö i form av en glad eller sur smiley på myndighetens hemsida. Det skulle kunna fungera även i Sverige, tror Sven Bergström. Han ser gärna en lista på goda företag på LO:s hemsida i framtiden.

– Har man bara bra kriterier och det görs på ett bra sätt, är det inte fel. Helst vill vi ju ha lite mer än att företaget uppfyller lagens krav. Kanske att det är på den bättre halvan i sin bransch, och att parterna är överens om att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar. I så fall hjälper vi gärna till att sprida goda föredömen.

Läs också: Artikeln "Här kommer arbetsmiljögranskarna" 2008-11-17.