Här kommer arbetsmiljögranskarna
Granskning pågår. Lagerporten saknar uppgift om när den kontrollerades senast, konstaterar Mikael Sylvestersen och Jens Rasmusen, vid ett oanmält besök på företaget Broste Copenhagen. |
Glada gröna gubbar, och röda sura. Debatten om den danska arbetsmiljötillsynen har handlat mycket om smileys, men bakom gubbarna döljs en regelbunden kontroll av allt från kyrkor till byggen.
– Hej. Vi kommer från Arbetstillsynen.
Mikael Sylvestersen och Jens Rasmusen, visar upp sina id-kort för receptionisten på inredningsföretaget Broste Copenhagen, i utkanten av Köpenhamn.
Oanmält
Chefen är upptagen med viktiga kunder från Schweiz, så den utsedde säkerhetsrepresentanten på lagret får rycka in.
– Besöket ska vara oanmält. Arbetsplatserna får inte säga att de inte kan eller har tid, säger Jens Rasmusen, när vi går in i det jättelika lagret där kartonger med ljus och inredningsprylar står staplade upp till taket.
Förebild
Det danska systemet är en viktig förebild för en arbetsmiljöutredning som svenska regeringen just tillsatt. Under ett år ska Arbetsmiljöverkets överdirektör Bertil Remaeus se över hur certifiering och ekonomiska styrmedel kan användas för att få företagen att satsa på arbetsmiljö.
Danmark genomförde sin stora arbetsmiljöreform 2004 och införde då en screeningmodell, som innebär att alla arbetsplatser ska inspekteras minst vart tredje år.
Vid inspektionen kontrolleras att företagen har ordning på handlingsplaner, riskanalyser och andra arbetsmiljöpapper. Den fysiska och psykiska arbetsmiljön granskas också på några avdelningar.
Återbesök
Om allt är okej får företaget en grön smiley på myndighetens hemsida och ett nytt oanmält besök om tre år. Om problem upptäcks återkommer inspektörerna för en planerad mer grundlig tillsyn av hela arbetsplatsen.
På Brostes lager visar Jesse Larsen runt. Ett arbetsmiljöproblem är de tunga lyften, berättar han, och visar ett schema på väggen som anger hur många ton varje lagerarbetare lyft den senaste veckan. Ett bra initiativ, men det borde anges hur stor del av lyften som sker utan hjälpmedel, konstaterar Mikael Sylvestersen och noterar i sitt inspektionsblock.
Protester
Det mesta på lagret är okej, men det finns också brister. Den allvarligaste är att pallar med kartonger travats direkt på varandra och riskerar att rasa. Det kombinerade rök-, rast- och lunchrummet får också en anmärkning.
– Ut med kylskåpet, läsken och godiset och stäng dörren. Det ska inte finnas något annat att göra här än att röka. Det ska vara så ogemytligt som möjligt, säger Jens Rasmusen, och Jesse Larsen skruvar besvärat på sig.
Försämringen kommer att väcka protester bland kollegorna.
Efter en dryg timme och ett antal punkter på listan fortsätter inspektionen i kontorsrummen en trappa upp.
– Vi tittar på hela verksamheten. Även kontor har arbetsmiljöproblem. De ser annorlunda ut, men är lika viktiga, säger Jens Rasmusen.
Tomt kontor
Att alla arbetsplatser besöks ser han som den stora fördelen med den danska arbetsmiljöinspektionen.
Det tycker även Hasse Mortensen, som är tillsynschef för Köpenhamnsregionen. På tillsynsenheten, som delar lokaler med Arbetstillsynens huvudkontor i Köpenhamn, gapar de flesta skrivbord tomma. Inspektörerna tillbringar mycket tid ute på företag och skrivjobbet sköter de ofta hemifrån.
Bara en dag i veckan träffas de på arbetsplatsen.
– Det finns dåliga företag även i säkra branscher, och tidigare upptäckte vi aldrig dem. Screening är ett utmärkt redskap att sortera ut företag som behöver jobba mer med arbetsmiljön. Vi vet mycket mer om var vi ska lägga resurserna nu än vi gjorde tidigare, och det är en säkerhet i systemet att alla kontrolleras, säger Hasse Mortensen.
Tidsslukande
Att gå igenom alla Danmarks runt 200.000 arbetsställen tar dock tid. Screeningen började 2005. 2011 ska alla företag ha inspekterats en första gång. För att lyckas har Arbetstillsynen anställt runt hundra nya inspektörer.
Ett fåtal företag slipper också inspektion. De har redan visat att de gör mer för arbetsmiljön än lagen kräver och därmed blivit arbetsmiljöcertifierade. De belönas med en smiley med kungakrona på arbetstillsynens hemsida.
Hasse Mortensen säger att symbolen är en konkurrensfördel vid upphandlingar och personalrekryteringar. Att certifieringen skulle missbrukas för undkomma inspektioner tror han inte.
– Det skulle vara en väldigt lång och dyr omväg. Certifieringen är en omfattande process med höga krav, säger han, och lägger till att även certifierade företag kan inspekteras om myndigheten får in klagomål från anställda eller om det sker olyckor där polis och ambulans tillkallas.
Klimatproblem
Kontorslokalerna på Broste ser ut som det anstår ett danskt inredningsföretag. Vita väggar med fotografier. Rena former i detaljerna och tända blockljus arrangerade på fat med stenar. Vatten porlar ned för två meterhöga skärmar i sten, bredvid skrivborden.
– Det är för att förbättra luftkvaliteten. Vi har problem med inomhusklimatet, och testar olika sätt, säger Paul Christian Knudsen, försäljningschef.
Han är klar med de schweiziska kunderna, och får en genomgång av bristerna i arbetsmiljön. Eftersom flera punkter måste rättas till kommer Arbetstillsynen tillbaka för att gå igenom hela verksamheten. Paul Christian Knudsen lyssnar och lovar att fixa det tillsynen hittills funnit.
– Det är inte alltid man tänker på sånt här när det är mycket att göra så det är bra att de talar om vilka problem vi har. Det ska ju vara säkert och korrekt, säger han.
Grön smiley i sikte
Om Broste åtgärdat problemen och i övrigt lever upp till arbetsmiljölagens krav vid nästa inspektion få
r företaget sin gröna smiley. Annars får det krav på att rätta till problemen och någon av de surare gubbarna.
Smileysystemet är bara en liten del av reformen, säger Jens Rasmusen när vi lämnar Broste, men han gillar den.
– Smileyn gör att vi blir synliga. Arbetsmiljöfrågor uppmärksammas mer nu och företag vet vad som gäller. Alla vill ju ha en grön smiley.
FAKTA / Den danska tillsynen
Arbetstillsynen har cirka 800 medarbetare varav 500 inspektörer. Myndigheten består av fyra regionalt indelade tillsynscentra, arbetsmiljöexperter på huvudkontoret och administration. I år genomförs 52 000 inspektioner, vilket är nästan en fördubbling sedan 2001, då reformen började planeras.
Källa: Arbejdstilsynet