"Dubbla budskap från LO"
LO:s ledning driver inte frågan om att riksdagen ska skjuta upp beslutet om Lissabonfördraget. – Det finns två olika budskap, trots kongressens tydliga beslut att LO ska verka för att fördraget skjuts upp, säger en kritisk Hans Tilly, Byggnads ordförande.
Vid en manifestation på Mynttorget i Stockholm i morgon, tisdag, hoppas många gräsrötter inom LO kunna påverka riksdagen att skjuta upp godkännandet av Lissabonfördraget.
Kritiskt Byggnads
Hans Tilly. |
Byggnads ordförande Hans Tilly är kritisk till att LO-ledningen inte drivit att ratificeringen av fördraget skjuts upp tills Lavalutredningen är klar. Den lämnas över till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin den 12 december.
– LO och Byggnads har inte varit samspelta. Men kongressens beslut kan bara tolkas på ett sätt och det är att LO ska verka för att beslut om Lissabonfördraget skjuts upp tills efter det att Lavalutredningen är klar, säger Hans Tilly.
– LO-ledningen driver inte den här frågan tillräckligt hårt och har inte fört in den i socialdemokratiska partiet. Byggnads har fått stå för frågan, säger han.
Förstår inte
– Jag förstår inte vad Hans Tilly menar, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
– Vi har haft flera möten som han också har deltagit på tillsammans med det socialdemokratiska partiet, där vi just har lyft den här frågan om hur viktigt det är att försöka få en annan beslutsordning. Men det har aldrig varit någon diskussion om att de socialdemokratiska ledamöterna skulle göra annat än att säga ja till fördraget. Vi har varit tydliga i att vi vill ha Lissabonfördraget.
Hon beskriver beslutet på LO-kongressen som att organisationen skulle göra vad den kunde för att verka för att beslutet tas i en annan ordning.
– Men när nu majoriteten i regeringen och riksdagen totalt struntar i det då finns det ett sätt att hantera det och det är att socialdemokraterna röstar nej eller lägger ner sina röster, men då äventyrar vi Lissabonfördraget. Det är en balansgång mellan å ena sidan att vilja ha en annan beslutsordning och samtidigt inte äventyra fördraget, som är bättre för löntagarna än det nuvarande fördraget, säger Wanja Lundby-Wedin.
I riksdagen på torsdag
På torsdag, den 20 november, ska riksdagen behandla och besluta om Lissabonfördraget. Det mesta talar för att riksdagen med tre fjärdedels majoritet då ratificerar fördraget.
Sverige är ett av de sista länderna i EU som tar beslut. Endast Tjeckien samt Irland, som röstade nej i en folkomröstning, återstår bland de 27 medlemsländerna.
Vänsterpartiet tillsammans med miljöpartiet och några borgerliga ledamöter står bakom ett förslag att beslutet ska skjutas upp i minst tolv månader.
– Om 59 ledamöter rösta för ett uppskjutande så ger det en möjlighet för en omprövning, säger Josefin Brink, riksdagsledamot (v).
Osannolikt
Om det osannolika skulle hända går frågan om ratificeringen tillbaka till konstitutionsutskottet (KU). Men där har en majoritet redan beslutat att fördraget inte inskränker mänskliga fri- och rättigheter som de är formulerade i regeringsformen.
– KU kommer med vändande post att skicka tillbaka fördraget till riksdagen som med några dagars förskjutning ratificerar det, spår Morgan Johansson, socialdemokratisk ledamot i KU.
Nedlagda röster
Han är en av åtminstone fem socialdemokratiska ledamöter som sagt att de lägger ner sin röst.
– Jag beklagar att den socialdemokratiska riksdagsgruppen röstat för att ratificera fördraget redan på torsdag. Det skulle vara bra att skjut på beslutet till efter det att Lavalutredningen är klar, säger Morgan Johansson.
Inte heller Josefin Brink tror att riksdagen säger nej på torsdag. Men hon hoppas att beslutet åtminstone kan skjutas upp något så att fler får möjlighet att tänka om.