Från röd, sur gubbe till grön, glad smiley. Det danska facket var emot arbetsmiljöreformen när den infördes – men har sakta ändrat åsikt.

– Mycket har blivit bättre. Jag tror LO är gladare än arbetsgivarna över reformen i dag, säger Niels Sørensen, som arbetar med arbetsmiljöfrågor på danska LO.

Den fackliga kritiken var hård när den danska borgerliga rege-ringen förändrade arbetsmiljöarbetet från grunden 2004. Den obligatoriska företagshälsovården, som alla företag betalade till och som parterna gemensamt ansvarade för, avskaffades.

Goda sidor
I stället infördes privata rådgivare, som statliga Arbetstillsynen kan kräva att företag med arbetsmiljöproblem anlitar. Fokus flyttades från förebyggande arbetsmiljöarbete och partsgemensam företagshälsovård till kontroll och privata rådgivare, enligt facket. Men systemet har också bra sidor.

– En stark myndighet som inspekterar alla arbetsplatser är den stora vinsten. Att Arbetstillsynen kan kräva rådgivning är också bra, men det hade varit ännu bättre med mer fokus på förebyggande verksamhet, säger Niels Sørensen.

Han lägger till att företag som vill satsa på rådgivning borde kunna få kostnaderna subventionerade. Men den starka kontrollen har också fått en förebyggande effekt.

– Förut kom tillsynen aldrig till vissa företag. Nu vet alla att tillsynen kommer och att de måste hålla koll på arbetsmiljön.

Dyrt certifikat
Att företag genom certifiering kan få ett kvitto på gott arbetsmiljöarbete, tycker Niels Sørensen också är bra. Men med dagens regler är det så svårt och dyrt att bara stora företag kan få certifikatet, och det vill LO ändra på.

Facket vill också att arbetsmiljöcertifiering ska vara krav vid offentliga upphandlingar.

– Det ska löna sig att satsa på arbetsmiljön. De som gör det bra ska premieras mer de gör i dag.

FAKTA / Minen talar om hur det är ställt
Kronsmiley: Företaget har ett godkänt arbetsmiljö-certifikat som bevis på extra goda insatser för att säker-ställa en bra arbetsmiljö.

Grön: Verksamheten har ordning på arbetsmiljön och lever upp till lagens krav.

Gul: Arbetstillsynen har ställt krav som ska lösas direkt eller inom en viss tid. Företaget kan också ha fått krav på att upprätta en handlingsplan för att lösa psykiska arbetsmiljöproblem.

Röd: Förbjudet att fortsätta arbetet på grund av överhängande hälsorisker, eller så har arbetsplatsen fått ett krav på att anlita en professionell rådgivare för att avhjälpa brister. Källa: Arbejdstilsynet