Omkring 100.000 jobb kan försvinna de närmsta åren, befarar Svenskt Näringsliv. Därför kräver arbetsgivarna miljardsatsningar av staten. Facket bör också gå med på att göra om lagen så att företagen kan behålla den bästa arbetskraften vid uppsägningar.

Satsa på reformer som kostar 30 till 40 miljarder kronor om året. Lägg dessutom till 20 miljarder för tillfälliga åtgärder just nu.

De fyra pelarna
Så lyder Svenskt Näringslivs förslag för att minska effekterna av finanskrisen.
Arbetsgivarorganisationen vill ha en reform- och investeringsstrategi som står på fyra pelare.

• Den första pelaren är offentliga satsningar på vägar och järnvägar samt underhållsarbete. Svenskt Näringsliv vill även tillåta nya sätt att finansiera projekt så att offentliga och privata investerare kan gå ihop och göra satsningar.

• Den andra pelaren är kortare tillståndsprocesser av olika slag så att företag inte behöver vänta så länge på besked om de kan starta ett nytt projekt.

• Den tredje pelaren är sänkt arbetsgivaravgift samt sänkt inkomstskatt.

• Den fjärde är att Svenskt Näringsliv vill se en ökad tillgång på krediter. Om inte bankernas kreditgivning lossnar snart kan det bli nödvändigt att införa en allmän statlig bankgaranti.

Slopad turordning
Svenskt Näringsliv kommer också med en uppmaning till LO och PTK att ta med till förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal.

Arbetsgivarna vill ha större möjlighet att kringgå turordningsreglerna i framtiden så att de slipper säga upp de skickligaste anställda och i stället kan göra sig av med dem som har längre anställningstid.

Förslaget har tidigare förts fram i förhandlingarna med facken.

Chefen för LO-TCO Rättsskydd Dan Holke säger att en sådan förändring skulle ställa till stora problem för facket.

– Med deras regler skulle det vara mycket svårt för en arbetstagare att vinna i Arbetsdomstolen, eftersom det skulle bygga på värderingar. Det blir den lokala arbetsledningen som talar i domstolen och det skulle vara mycket svårt för domstolen att gå emot den, kommenterade han i en tidigare artikel i LO-Tidningen.