Många får gå utan varsel
Långt fler än de varslade förlorar jobbet. Tiotusentals visstidsanställda kan bli av med sina anställningar innan ens varslen är lagda. Även konsulter och inhyrda blir många gånger av med sina jobb före de fastanställda.
Innan Volvo Powertrain la sitt varsel i tisdags hade redan 400 visstidsanställa och inhyrda fått gå. Varslet omfattar 900 personer.
På liknande sätt ser det ut på de allra flesta företag som varslat den senaste tiden.
Inom verkstadsindustrin rör det sig om drygt 10.000 visstidsanställda som har blivit av med eller håller på att bli av med sina jobb, enligt IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
– Läget är betydligt värre än vad som syns i varselstatistiken. Visstidsanställda har en otrygg tillvaro, säger han.
Veli-Pekka Säikkälä räknar till att uppåt nio procent inom teknikområdet är anställda på visstid. Det är betydligt fler än tidigare. Numera är det heller inte bara unga som har sådan anställningar.
Spärrar
I teknikavtalet finns spärrar mot långa visstidsanställningar. Men i branscher där bara lagen gäller så kan arbetsgivare, enligt Veli-Pekka Säikkälä, genom att kombinera vikariat och visstidsanställningar i praktiken ha personal på korttidskontrakt hur länge som helst.
Anders Weihe, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, bekräftar bilden. Som regel får visstidsanställda, inhyrda och konsulter sluta först.
– Facken brukar vilja att de som inte är tillsvidareanställda ska få gå först, säger han.
Han konstaterar också att situationen kan vara komplicerad. En del av de inhyrda kan ha specialkompetens som företaget är i stort behov av. Många visstidsanställda har dessutom kontrakt på en viss tid, som inte går att bryta.
Många på visstid
På Kommunals områden är situationen annorlunda. Av de drygt 400.000 arbetarna inom vård och omsorg har nästan
120.000 visstidsanställning. Det betyder att nästan 120.000 kan bli av med jobbet utan att ett enda varsel läggs.
Anställda på bemanningsföretag har en speciell situation. Om de blir av med uppdraget hos ett företag har de fortfarande kvar anställningen hos sitt bemanningsföretag, som försöker hitta nya jobb åt den anställda. Så i den mån bemanningsanställda blir arbetslösa kommer det att synas i varselstatistiken.
Ökad omsättning
Men hittills har det gått bra för bemanningsföretagen. I flera år har de ökat sin omsättning.
Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström tror dock att ökningstakten avtar nu och att det kan bli varsel i branschen.
För det mesta får de inhyrda lämna sina uppdrag i samband med varsel, enligt Henrik Bäckström. Men en del företag varslar och väljer att behålla personal från bemanningsföretagen. Det sker dock i liten omfattning.
FAKTA / Fler visstidsanställda
- Andel visstidsanställda inom vård, omsorg och utbildning ökade från 20 procent i början på 1990-talet till ungefär 25 procent 2005.
- För hela arbetsmarknaden gick andelen visstidsanställda upp från 10 till 16 procent.