Facken driver egen krislinje
Den internationella fackföreningsrörelsen förbereder sig för att påverka världens ledare. Inför helgens toppmöte med ledarna för de stora ekonomierna i G20-gruppen träffas facken i dag. Temat är den globala finanskrisen.
Facken kommer till Washington med ett gemensamt dokument i handen, Washington-deklarationen. Bakom samlingen står IFS, den internationella fackliga samorganisationen, och TUAC, den fackliga rådgivande kommittén till OECD.
De efterlyser en koordinerad ekonomisk återhämtningssatsning för att möta vad som beskrivs som den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Ytterligare räntesänkningar, infrastrukturinvesteringar och satsningar på gröna jobb är några av åtgärderna som lanseras. Men det mesta av krutet läggs på krav om återreglering av de internationella finansmarknaderna.
– Regeringar har under det senaste tre decennierna funnit det alldeles för lätt att överge sin rättmätiga roll i regleringen av marknaderna. Att få på plats sunda regleringar kommer att bli svårt, eftersom ingen regering kan göra det på egen hand, säger Guy Ryder, generalsekretare i IFS.
Listan på reformer som fackföreningsrörelsen vill se är lång. Ökade möjligheter till ansvarsutkrävande av centralbanker. Skärpt översyn av banker och andra finansiella institutioner. Hårdare reglering av hedgefonder och privatkapitalbolag. Beskattning av internationella finansiella transaktioner.
Helgens toppmöte i Washington kommer att samla ledarna för världens 20 största ekonomier. Sammankomsten ses som den första i en serie för att reparera det internationella finansiella systemet.
FAKTA / Världens 20 största ekonomier
I G20 ingår världens rikaste länder som har gått ihop i G7-gruppen och dessutom de fyra länder som räknas till världens viktigaste utvecklingsekonomier — Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – samt andra tunga ekonomier som Australien, Indonesien och Turkiet.