Utbildning för skyddsombud stryps
Sju av tio deltagare försvann från LO:s centrala arbetsmiljöutbildningar när det statliga stödet drogs in. Arbetsgivarna tar inte sitt ansvar för att skyddsombuden ska få vidareutbildning, enligt facket.
– Som nytt skyddsombud behöver man mer kött på benen så att man vet vad man ska göra. Det är jätteviktigt med en bra utbildning om arbetsmiljön ska bli bättre, säger Ingela Tving, städare och skyddsombud på Städab i Enköping.
Samtidigt sjunker antalet som får en sådan utbildning.
Störtdykning
Förra året deltog 371 personer i LO:s centrala arbetsmiljöutbildningar. Det är 68 procent färre än året innan.
– Spetsutbildningarna för skyddsombud har rasat rejält sedan de statliga medlen försvann, konstaterar Mats Sundberg, studieombudsman på LO.
Tidigare bekostades utbildningarna till stor del av staten via pengar från Arbetslivsinstitutet. Sedan institutet lades ner 2006 är det upp till arbetsgivarna att betala, anser LO. Men än så länge har de inte tagit över ansvaret.
Färre vidareutbildas
Om skyddsombuden får gå utbildningarna avgörs nu i lokala förhandlingar på varje arbetsplats. Det gör att färre får vidareutbildning.
– Konsekvensen blir att vi får mycket sämre utbildade förtroendevalda och det är allvarligt. Redan innan utbildningen minskade var utbildningsnivån låg, och många saknade helt utbildning för sina uppdrag, säger Mats Sundberg.
Han anser att facket måste sätta hårdare tryck på arbetsgivarna så att skyddsombuden får den utbildning de behöver. Att nå tillbaka till nivån som rådde då staten betalade är ett första steg, men det räcker inte.
– Behovet av utbildning är stort och volymerna borde troligen utökas rejält.
Svårare fylla platserna
Den grundläggande arbetsmiljöutbildningen som bedrivs av förbunden lokalt i samarbete med till exempel ABF har inte minskat i samma omfattning som den förbundsgemensamma påbyggnadsutbildningen. Men även grundutbildningen har fått svårare att fylla platserna.
– Enligt de rapporter vi får från förbunden minskar även utbildningen lokalt. Arbetsgivarna vill inte släppa i väg sina anställda i samma omfattning som tidigare, säger Stefan Wiberg, som arbetar med arbetsmiljöfrågor på LO.
I avtalsdiskussionerna
Han tror att förbunden måste försöka få in rätten till utbildning i kollektivavtalen om det ska bli någon förändring. Frågan finns med i diskussionerna inför nästa avtalsrörelse.
– Om det kommer in i avtalen kan vi driva ärendena som avtalsbrott om arbetsgivarna inte tar sitt ansvar. Det skulle betyda mycket.
Erik Larsson
08-796 25 36
Skriv ett e-postbrev till reportern