Unionenanställda i protestupprop
Unionens anställda rasar mot den egna fackförbundsledningen. Upprördheten handlar bland annat om att ledningen tänker säga upp en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Mer än hälften av fackklubbarna har skickat protestupprop.
Unionen minskar just nu personalen med drygt 200 personer och kommer att ha bortåt 700 anställda när neddragningen är klar. De anställda är organiserade i 20 klubbar och över dem finns ett koncernfack, som tecknar kollektivavtal med facket.
Låsning
Sjuk- och olycksfallsförsäkring för fritiden infördes vid årsskiftet när HTF och Sif slogs samman till Unionen. Anna-Karin Moberg, vice ordförande i personalens koncernfack, säger att ledningen signalerat att försäkringen ska tas bort. Det förekommer dock inga förhandlingar om försäkringen.
Hon beskriver det har låst sig mellan personalens fack och förbundets ledning och att det förmodligen beror på missförstånd. Parterna har nyligen diskuterat sina relationer och gått ut med ett gemensamt brev till personalen där de lovar varandra att bygga tillit och förtroende.
– Jag är optimistisk nu och hoppas på en återgång till goda relationer med ledningen, säger hon.
Blandad kritik
Men uppropen från klubbarna i Unionen tar inte bara upp sjuk- och olycksfallsförsäkringen. Det är en blandad kompott av kritik mot ledningen.
Personalklubben i Värmland tycker det är tråkigt med en arbetsgivare som varken vill ge individgaranti eller retroaktiva lönepåslag. De vänder sig också mot att Unionens ledning vill ta ifrån de anställda deras rättigheter.
Klubben i Bergslagen har reagerat mot Unionens agerande vid förhandlingsbordet och tycker inte att det stämmer med vad de förväntar sig av ett fackförbund.
"Som från 1930-talet"
Klubben i Uppland skriver att Unionens människosyn inte vilar på de fackliga grundvärderingarna om alla människor lika värde och rätt. De anser att arbetsgivarpolitiken är hämtad från 1930-talets arbetsgivarhandböcker och frågar sig om Unionen i fortsättningen tänker rekrytera personal direkt från Timbro.
De anställda hos Unionen i Östra Sörmland och på Gotland jämför med arbetsgivare som försöker inskränka anställningsvillkor eller sänka lönen. Normalt agerar Unionen med kraft mot sådant och är ett föredöme som arbetsgivare. Nu verkar Unionen som arbetsgivare ha glömt bort detta.
LO-Tidningen har inte lyckats nå Unionens kanslichef Nils-Åke Carlsson. Unionens andre vice ordförande Bengt Olsson har dock tidigare sagt till tidningen Kollega att det inte handlar om att ta bort försäkringen helt. Dessutom pekar han på att försäkringen skulle gälla i ett år sedan skulle nya förhandlingar upptas och det är det som sker.