”Därför ska vi vänta med beslutet”
Lissabonfördraget ger inte det skydd för fackliga stridsåtgärder som vi trott och uppvärderingen av rättighetsstadgan ger inget skydd mot framtida, antifackliga domar. Däremot ger fördraget, i sig, EG-domstolen fördragsmässig legitimitet att döma i fackliga hjärtefrågor som vi fram till för ett år sen inte trodde att de fick röra.
Därför bör vi använda den tid som Irlands Nej skänkt oss till att analysera läget efter Stråthutredningen och utforma krav. Fördraget kan ändå inte träda i kraft förrän om tidigast ett år. Det borde LO-ledningen ha tänkt på.
Svante Nycander har rätt i att vi hade varit bundna av domstolens utslag även som medlemmar i EES. Men det var ju för att undvika den fällan som Sverige ställde krav på garantier för den svenska modellen under anslutningsförhandlingarna 1993. Man kan naturligtvis diskutera vad de var värda, men det är helt klart att de var en förutsättning för den fackliga acceptansen för EU-medlemskapet – och att dessa garantier nu visat sig värdelösa.
Svante Nycander hävdar att det trots allt är ”fullt möjligt att uppnå de mest centrala fackliga målen”. Det är tvivelaktigt. Nycander anger de danska arbetsgivarna som förebilder, men ett av våra problem är ju att de svenska arbetsgivarna har gjort tvärt om.
De har gått emot sina egna intressen av att säkra kostnadsneutralitet på arbetsmarknaden och bidragit till en rättspraxis som bäddar för det som Svante Nycander själv beskriver i sin bok ”Kriget mot fackföreningarna – en studie av den amerikanska modellen.” Där visar han hur de amerikanska facken sakta men säkert mosas sönder i kostsamma juridiska processer av den typ som vi ser konturerna av i Laval-, Rüffert- och Vikingdomarnas kölvatten.
Det blir svårt för oss att säkra konkurrensneutralitet om vi inte kan blockera företag med utstationerade arbetare – och det rör sig inte längre om småjobb. Niomiljarders-projketet Citytunneln under Malmö har, exempelvis, till 100 procent gått till utländska företag med mer eller mindre lågavlönad personal.
Kraven på upphandling enligt EU:s upphandlingsdirektiv och EG-domstolens förbud att blockera bort utländska kollektivavtal gäller även i Danmark – även om de danska parterna helst skulle vilja ha en annan ordning.
Clas Linder, T f förbundsordförande Svenska Transportarbetareförbundet
Skicka ett e-postbrev till debattredaktören