/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/ilonabjork4608.jpg
 Ilona Björk Bovin arbetar som konsult inom det psykosociala arbetsmiljöområdet . Hennes erfarenhet visar att mobbning är vanligare inom kyrkan och vården jämfört med andra branscher.
 

Socionomen Ilona Björk Bovin har arbetat med beteendefrågor på hundratals olika arbetsplatser – alltifrån kyrkor till isbrytare.
Nu har hon skrivit en bok om hur du undviker mobbning på jobbet.
– Mobbning är ett avskyvärt beteende som kan undvikas, säger hon.

Ilona Björk Bovin har precis varit på gympa när hon något försenad slår sig ned på konditoriet för att berätta om innehållet i sin bok Så undviker du mobbning på jobbet.

Hon berättar att hon inte har några personliga erfarenheter av att bli mobbad. Däremot har hon vid flera tillfällen kunnat se antydningar på att det funnits en lust att dra igång någonting.

– Det som skolboken säger stämmer i verkligheten, just de här tidiga signalerna, säger hon.

Tydlighet
Och eftersom hon själv är expert på ämnet vet hon hur man ”häller olja på vågorna”.

– Jag är en tydlig person, tycker jag själv. Det är bra att försöka förtydliga om någon ägnar sig åt någonting halvtaskigt, att ställa följdfrågor till den personen, som ”menar du verkligen att …?”. Dels för att visa att du förstår att något är på gång, men också för att hjälpa till att stoppa det som påbörjats utan att behöva säga ”du håller på att försöka mobba”.

Ilona Björk Bovin arbetar som konsult inom det psykosociala arbetsmiljöområdet, och har även en lång bakgrund inom företagshälsovården. Där lärde hon sig att företagskulturen ser väldigt olika ut beroende på arbetsplats och bransch.

– Jag har bland annat varit ute på isbrytare och inom kyrkan och jag har varit inom sjukvården och på Posten. Det har gjort att jag insett att arbetsplatser och människor är sig lika på ett sätt, men sedan beror det också på vilken organisation man verkar i.

Vanligt inom vården och kyrkan
Mobbning är vanligare inom just branscher som vården och kyrkan.

– I första hand är det vanliga anställda på golvet som blir utsatta. Men jag läste i Dagens Nyheter för några år sedan att det också var väldigt många mellanchefer som kände sig utsatta. Mobbning slår lite hur som, säger Ilona Björk Bovin.

Den stora utmaningen ligger i att upptäcka tidiga tecken.

– När det väl har kommit till en mobbningssituation som alla känner till blir det ofta någon form av ställningskrig och i värsta fall rättshaveri. En del kanske inte riktigt tycker att ”det är så farligt”, säger Ilona Björk Bovin.

Kulturfråga
Det är viktigt att förstå den kultur som gäller på arbetsplatsen. Och den kan se olika ut beroende på avdelning. Ofta kan avundsjuka vara en orsak till mobbning. Någon blir uppmärksammad av ledningen och får mer beröm än de övriga.

– Det mest grundläggande är att vara respektfull och schyst mot sina arbetskamrater. Men sedan kan det räcka med att någon i en grupp drar i gång något för att även andra ska utmanas och förväntas ställa upp på oschysta metoder.

Ilona Björk Bovin fäster stor vikt vid hur ledarskapet fungerar. Hon liknar det med förhållandet mellan föräldrar och barn. Som chef är man en förebild och normbildande.

Runt nio procent av alla anställda har någon gång känt sig mobbade på jobbet enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Men många chefer uppger att de inte har märkt något på sin egen arbetsplats. Om nio procent av de anställda ändå upplever mobbning är det något som inte stämmer.

Sadlade om
Ilona Björk Bovin har så länge hon kan minnas intresserat sig för människor och hur de förhåller sig till varandra. Hennes längtan efter att arbeta med människor gjorde att hon efter ett par år inom ekonomibranschen valde att sadla om till socionom. Det är snart 30 år sedan.

Efter några år som socialsekreterare i kommunen började hon på företagshälsovården.

– Som socialsekreterare på familjerätten och som vårdnadsutredare lärde jag mig att se på ett och samma problem med olika ögon. Det handlar om att ge sig tid att lyssna på varandra. Författaren Åsa Nilsonne har uttryckt det så bra, att det är viktigt att gå upp i varandras utsiktstorn och titta på varandras utsikter. Då ser man ur vilket perspektiv den andre ser på ett problem. Sådant beror mycket på tidigare erfarenheter i livet.

Diskussionslysten
Ilona Björk Bovin älskar att få bryta sina åsikter mot andras. Under tio år var hon som folkpartist engagerad i kommunpolitiken och satt med i centrala socialnämnden och i skolstyrelsen i dåvarande hemkommunen Haninge, utanför Stockholm.

– Min förre man var faktiskt socialdemokrat. Man måste inte tycka likadant, men man måste förstå varandra, säger hon.

Från uppdraget i socialnämnden var steget inte långt till socionomyrket och det psykosociala område hon numera verkar inom.

FAKTA / En hejare på bakning och golf
Namn: Ilona Björk Bovin
Ålder: 64 år.
Yrke: Socionom. Jobbar som konsult inom det psykosociala arbetsmiljö området.
Familj: Man och son, dotter och tre barnbarn.
Bakgrund: Innan Ilona Björk Bovin utbildade sig till socionom arbetade hon bland annat med ekonomi och som brevbärare.
Aktuell: Har givit ut boken Undvik mobbning på jobbet.
Gillar: Diskussioner och umgänge, långpromenader och att vara med barnbarnen.
Ogillar: Människor som inte bjuder på sig själva, girighet och snålhet
på alla plan.
Okänd talang: ”Jag är en hejare på att baka, på att spela golf och h ar gröna fingrar i trädgården.”

FAKTA / Undvik mobbning

  • Se de tidiga tecknen. Om någon pratar skit om någon annan, försök se nyanserat på det och ställ följdfrågor.
  • Prata om vad som är viktigt för att just ni ska trivas på jobbet. Är ni tio i en arbetsgrupp har du tio procents ansvar för att det blir en bra arbetsmiljö.
  • Som chef kan du inte lösa alla situationer själv, ta hjälp av till exempel företagshälsovården. Ofta är du part i målet. 
  • Undersök företagskulturen som nyanställd. Ta hjälp av en fadder för att bättre förstå den psykosociala miljön.

Källa: Ilona Björk Bovin