”Facket behöver fyrkantig regel”
Arbetsgivarnas förslag till nya anställningsregler innebär förändrade maktförhållanden. Facket skulle inte längre ha något att säga till om.
– Vid uppsägning på grund av arbetsbrist skulle då i princip arbetsgivaren fritt kunna bestämma vilka som ska få gå, eftersom det blir arbetsgivaren som definierar vad som krävs av dem som ska få behålla anställningen. Innebörden är också att arbetsgivarna vare sig vill förhandla eller betala när de säger upp folk, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.
I förra veckan lade Svenskt Näringsliv fram ett helhetsförslag till nytt huvudavtal.
Vill behålla de bästa
En del tar upp anställningsreglerna – och arbetsgivarnas förslag är att de mest kompetenta och skickligaste ska få behålla jobben vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Anställningstiden ska inte ha någon betydelse. Dessutom ska även återanställningsrätten kopplas till skicklighet.
Dan Holke pekar på att en arbetsgivare avgör själv när det är arbetsbrist och att den är i sig saklig grund för uppsägning.
– Med deras regler skulle det vara mycket svårt för en arbetstagare att vinna i Arbetsdomstolen, eftersom det skulle bygga på värderingar. Det blir den lokala arbetsledningen som talar i domstolen och det skulle vara mycket svårt för domstolen att gå emot den.
Chefen för LO-TCO Rättsskydd säger att det, med arbetsgivarförslaget, finns en risk att en del fackliga företrädare sägs upp på ett tidigt stadium.
Fyrkantig regel behövs
Han säger att facket behöver en fyrkantig regel, som inte bygger på värderingar, för att ha en förhandlingsposition. Anställningstid kan vara en sådan regel. Den är lätt att räkna ut.
– Med nuvarande regler är det sällan några problem. Det lokala facket förstår att viss kompetens måste finnas kvar på företaget för att det ska överleva och går därför med på en förhandlad avtalsturlista.
Dan Holke tror att dagens anställningsskydd är mycket viktigt för lokala fackliga företrädare. Utan det har de inget att komma med – utan kan bara vädja till sin arbetsgivare.
Läs också: artikeln ”Facken vägrar förhandla” 2008-11-07
Läs också: artikeln ”Företagen föreslår sämre villkor” 2008-11-07