Företagen föreslår sämre villkor
Arbetsgivarna i Teknikföretagen anser att lokala försämringar av avtalet skulle kunna rädda jobb. IF Metall tror inte alls på det.
– Det skulle handla om att få sunda företag att överleva i den här akuta situationen som skapats av finanskrisen, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen.
Öppningsklausuler
I den senaste avtalsrörelsen ville Teknikarbetsgivarna införa öppningsklausuler, som ger de lokala parterna möjlighet att frångå det centrala avtalet. Facket sa nej och det blev inte någon sådan överenskommelse.
Anders Weihe anser att öppningsklausuler skulle komma väl till pass nu. En lokal överenskommelse skulle kunna vara sänkt lön under en tid i utbyte mot några slags garantier för att få ha kvar jobb. Det kan också handla om minskad arbetstid med tjänstledighet.
Uppfinningsrikedom
Han pekar dessutom på att det redan är i dag är möjligt att använda arbetstidsbanker för att dra ner på den arbetade tiden.
– Jag tror uppfinningsrikedomen kommer vara stor. Den här sortens frågor kommer att diskuteras lokalt oavsett vad de centrala parterna anser, säger Anders Weihe.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä befarar också att arbetsgivarna kommer att försöka försämra villkoren för de anställda, att de helt enkelt utnyttjar krisen för att förändra maktbalansen.
– Men öppningsklausuler skulle i dag vara helt verkningslösa, säger han. Problemet är att efterfrågan är borta. Även om Volvoarbetarna halverade sina löner skulle inte fler bilar säljas – troligen lite färre, eftersom Volvoarbetarna då inte har råd att köpa några bilar.
Veli-Pekka Säikkälä förklarar också att facken i Sverige inte väljer att rädda jobben genom att sänka lönen.
Lokala möjligheter
I teknikavtalet finns redan en hel del möjligheter till lokala överenskommelser.
Bland annat är reglerna för arbete på obekväm arbetstid förhandlingsbara. De lokala parterna är också fria att finna arbetstidslösningar som är bra för företaget och de anställda. En begränsning är dock att den genomsnittliga veckoarbetstiden under ett år inte får vara mer än 48 timmar.
Risker
IF Metalls avtalssekreterare ser också andra risker i dag. Han säger att regeringens försämring av a-kassan kan leda till att anställda kommer att gå ut i konflikt för att få behålla sina jobb, eftersom arbetslöshet innebär en stor ekonomisk försämring.
På Volvo Personvagnar och på Volvo Lastvagnar har arbetsgivarna dock inte fört fram några krav om försämringar av villkoren. Både Stig Axelsson, Unionenklubbens ordförande på Volvo PV i Göteborg, och William Frank, ordförande för IF Metall på Volvo LV i Umeå, säger att de pågående förhandlingarna bara handlar om uppsägningar.
FAKTA / 3.400 företag
Fler än 3.400 företag är medlemmar i Teknikföretagen. De har tillsammans cirka 300 000 anställda. Företagen jobbar med bland annat telekommunikation, metallindustri, elektronik, industrimaskiner, datateknik, elkraft, instrumentteknik, optik, bilar och transporter.