Intresset för privata sjukvårdsförsäkringar har exploderat. Företag och kommuner – men också flera fackförbund – vill köpa sig en gräddfil inom vården.

Mellan 350.000 och 400.000 svenskar har i dag, enligt branschens bedömning, en sjukvårdsförsäkring som ger snabb privat vård. De slipper därmed vänta i den offentliga vårdens köer.

Och marknaden ser ut att bara växa.

– Den ökar med 25 till 30 procent per år, uppger flera stora försäkringsbolag som LO-Tidningen varit i kontakt med.
Det är främst arbetsgivare i små och medelstora företag som driver marknaden. De vill att anställda som blir sjuka snabbt ska komma tillbaka till jobbet.

Stort intresse
Det senaste året har dock flera fackförbund intresserat sig för försäkringen. Genom att sluta avtal med olika försäkringsbolag kan de erbjuda rabatter till sina medlemmar – och därmed skapa ett större värde med att vara med i facket.

Intresset är störst bland Sacoförbunden.

Akademikerförsäkring erbjuder medlemmar i sex Sacoförbund att teckna en vårdförsäkring.

– Det är långa väntetider i den offentliga vården, och facken tycker inte att det är rimligt att deras medlemmar ska vänta flera månader, säger Anders Gillstedt, vd för Akademikerförsäkring.

Rabatterat pris
För tre veckor sedan gick Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ut med att de vill sluta ett avtal med ett försäkringsbolag som kan erbjuda de nästan 250.000 aktiva medlemmarna möjligheten att själva teckna en sjukvårdsförsäkring till rabatterat pris.

Även Folksam, som står LO nära, erbjuder sedan september en sjukvårdsförsäkring. Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, oroas dock av utvecklingen.

– Förr var det bara en direktörsmässig försäkring. Skandia erbjöd små fina plastkort som gav rätt till vård på Sophiahemmet och andra ställen men nu tecknar allt fler sådana försäkringar. I Sunne kommun har till exempel alla anställda fått en, säger han.

– Jag är orolig. Vi bygger barriärer i samhället och det kan dra duktig personal från den offentliga vården.

Flera argument
Det vanligaste argumentet för att sälja försäkringen är vårdköer, men det finns även andra. Att få vård enligt sin kalender är, enligt Håkan Svärdman, ett allt vanligare försäljningsargument.

I Danmark, där sjukvårdsförsäkringar är vanligare än i Sverige, framhåller branschen också att många vill bli betraktade som kunder och inte patienter.

– Det är en sorts varumärksdesignad välfärd som håller på att växa fram. Folk efterfrågar inte bara god vård utan den ska även vara paketerad på ett visst sätt. Vissa vårdcentraler har en liten persisk matta i väntrummet och tända ljus.

– Landstingspolitiken har varit väldigt framgångsrik, men den har inte varit så fräscht paketerad. Och paketering kostar, säger Håkan Svärdman.


FAKTA / Sjukvårdsförsäkring kostar upp till 5.000 kronor
En sjukvårdsförsäkring kostar vanligtvis mellan 2.000 och 5.000 kronor om året. För det får den försäkrade möjligheten att snabbt få privat vård. Försäkringsbolagen har byggt upp egna nätverk med privata läkare, bara Länsförsäkringar har cirka 2.000.
Länsförsäkringar, Skandia, DKV Hälsa, If, Trygg Hansa är några av bolagen som erbjuder sjukvårdsförsäkring. Även Folksam, som är litet i sammanhanget, erbjuder en så kallad hälsoförsäkring.

FAKTA / Arbetarrörelsen är kritisk
Ordningen ”Vård efter behov, inte efter plånbok” får inte rubbas, skrev Arbetarrörelsens ekonomiska råd nyligen i rapporten Rik och frisk, fattig och sjuk. En slutsats är att mer pengar måste satsas på den offentliga vården så att köerna minskar. Annars växer den privata vården, vilket missgynnar låginkomsttagare. Rapporten föreslår att gräddfilerna i vården ska stoppas.