Krisen går ut över praktiken
– För oss finns nästan säkert arbete. Vi får så mycket kontakter, säger Denise Chambers som går på målarprogrammet på gymnasiet, liksom Niklas Lembrén. |
På bara några veckor har byggeleverna förlorat flera av sina praktikplatser. När företagen tvingas att dra ner de kan inte erbjuda något praktikarbete.
– Nedgången är mycket större än den brukar inför vintern, säger Björn Nilsson, lärare i måleri på Kista gymnasium i Stockholm.
Han säger att det är viktigt för eleverna att komma ut i arbetslivet, även om den praktiska undervisningen också kan skötas i skolans verkstäder:
Praktiken är lite tuffare än i skolan. Eleverna måste se till att vara på jobbet i tid på morgonen och målareleverna får nödvändig social träning. En målare måste kunna handskas med alla slags människor, eftersom de ofta arbetar hemma hos folk.
Kista gymnasium är Stockholms enda kommunala skola med byggutbildning. Där finns program för alla byggyrken, nyast på schemat är bergsprängning och tunneldrivning. Drygt hälften av de 600 eleverna ska bli någon form av byggnadsarbetare.
Denise Chambers går andra året på målarprogrammet och spacklar på en övningsvägg.
– Byggprogrammet känns bra, tycker hon. Det är inte så mycket brudproblem. Jag är mer pojkflicka och jag har alltid gillat att arbeta med händerna.
Egentligen skulle hon ha varit ute på praktik, men tror att hon lär sig teknikerna bättre på skolan.
– Det är inte så himla skönt att höra att branschen går neråt, men det går nog upp igen tills vi går ut skolan. För oss finns nästan säkert arbete. Vi får så mycket kontakter, säger Denise Chambers.
Strax intill arbetar Niklas Lembrén, som inte är ett dugg bekymrad över nedgången i byggbranschen. Jobben kommer tillbaka, tror han.
Biträdande rektor Bertil Andersson säger att som regel får alla som skött sig på sin praktik arbete. Det är konkurrens om platserna på byggprogrammet. Och han tror att det som lockar är chansen att få jobb plus en ganska bra lön.
Under första året provar eleverna på de olika byggyrkena, och till påsk ska välja vilket de vill fortsätta med. Klass BP 1 B studerar byggkunskap, det handlar om arbetsmiljö och säkerhet.
Men Eric Franzén ser fram mot praktiken:
– Nice att få komma ut och jobba.
Han har alltid gillat att hålla på med händerna och säger att han har svårt att sitta still. Än har han inte bestämt sig för vilket byggjobb han ska fortsätta med. Visst spelar lönen roll, men det viktiga är att jobbet ska vara roligt och att det inte ger skador. Förtidspensionär vill han inte bli.
Patricia Gustavsson och Albert Ståhl arbetar tillsammans i klassrummet. Hon, som kommer från en elektrikerfamilj, tycker det är roligt med tekniska saker. Medan han, som har en snickarsläkt, vill lära sig bygga så att han kan få ett jobb.
Patricia Gustavsson funderar på att bli anläggningsarbetare eller målare medan Albert Ståhl väljer mellan snickare och målare. För henne har möjligheterna att få jobb stor betydelse när hon väljer inriktning, och för honom är det helt avgörande att hans framtida yrke är kul.
Deras lärare har berättat om nedgången i byggbranschen, men det är inget som de tänker på.
– Man måste göra sitt bästa ändå, säger Patricia Gustavsson.
FAKTA / Byggindustrin vacklar
Den senaste månaden har nästan 1 700 byggnadsarbetare varslats om uppsägning.
Allra snabbast har varslen kommit i Västsverige. Volvos och Saabs problem påverkar även byggsektorn. I norr har Byggnads avdelningar däremot inte drabbats av några varsel.
Byggandet har ökat sedan 2004. Hittills i år har antalet sysselsatta i byggbranschen ökat med 15 000 personer, enligt Sveriges Byggindustrier. Men nu minskar bostadsbyggandet i snabb takt och industrins utbyggnad upphör. Reparationer av vägar och järnvägar gör dock anläggningsbranschen till en ljuspunkt.