Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv vill att kompetens och skicklighet ska avgöra vem som ska sägas upp. Anställningstiden ska inte ha någon betydelse. Förslaget tas inte emot med varm hand av fackens förhandlare.

– Vi vill också att kompetens och skicklighet ska styra återanställningsrätten, säger Jan-Peter Duker hos Svenskt Näringsliv.

I dag, torsdag, har arbetsgivarna överlämnat ett helhetligt förslag till nytt huvudavtal till LO och PTK.

De nya delarna tar – förutom anställningsfrågor – upp information och samråd samt utformningen av en huvudavtalsnämnd, som ska bedöma vad som är god sed på arbetsmarknaden.

Olauson kritisk
LO:s Erland Olauson är inte entusiastisk över det nya förslaget.

– De vill i princip att det är den skickligaste som ska få behålla jobbet.

Lite syrligt tillägger han att det förmodligen inte blir särskilt många som i domstol vill få en uppsägning prövad – och därmed riskera att i en dom få fastställt att man är mindre kompetent.

I fackens förslag till regler för kollektivavtalsförhandlingar finns sedan tidigare en partsammansatt huvudavtalsnämnd, som ska avgöra vad som är god sed, lämpligt att göra, på arbetsmarknaden. Facken tänker sig att offentliga beslut i den nämnden ska ha tillräckligt tyngd.

Annan nämnd
Svenskt Näringsliv vill se en annan lösning och sammansättning av huvudavtalsnämnden. I sista hand ska en jurist fälla avgörandet, enligt arbetsgivarnas förslag. Nämnden skulle bestå av två fackliga representanter och två arbetsgivarföreträdare.

– Med en sådan nämnd kan vi ta ett gemensamt ansvar. Frågorna som prövas i nämnden kan komma till ett slut. Det betyder att det inte ska finnas någon högre instans, säger Jan-Peter Duker.

Erland Olauson är inte förtjust i det förslaget heller.

– Lite raljant kan jag säga att vi vill ta ett gemensamt ansvar i huvudavtalsnämnden – medan arbetsgivarna vill lämna över beslutanderätten till jurister.

Arbetsgivarnas förslag om samråd och information är en ersättning för nuvarande utvecklingsavtal. Det handlar om regler för informations- och förhandlingsskyldighet. Det skulle ersätta en rad paragrafer i medbestämmandelagen.

Nästa förhandlingsmöte är om två veckor. Då kommer LO och PTK att presentera förslag om rehabilitering, omställningsstöd samt metoder för att få in nya EU-regler i svenska avtal. Facken kommer också att lägga motförslag om anställningsreglerna samt om information och samråd.

FAKTA / LO tog initiativet
LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin föreslog förra sommaren att parterna skulle börja samtala, även om konfliktreglerna.
Svenskt Näringsliv bjöd formellt in LO och PTK för att förhandla fram ett nytt huvudavtal. Och sedan några månader är de tre organisationerna igång med regelrätta förhandlingar.
Senast detta skedde var 1938 – när Saltsjöbadsavtalet förhandlades fram.