12.000 sjukskrivna får ett obehagligt besked till jul: Efter nyår får de ingen sjukpenning.

De 12.000 bor i Försäkringskassans östra region – omräknat till hela landet kan 28.000 personer få sjukpenningen indragen vid årsskiftet.

– Det beror på att deras arbetsförmåga då ska prövas mot alla arbeten på den reguljära arbetsmarknaden. Och det är ett mycket vitt begrepp, förklarar Jonas Krantz, områdeschef vid Försäkringskassan.

Samma prövning görs givetvis i Försäkringskassans tre övriga regioner. LO-Tidningen har dock inte kunnat få prognoser om antalet drabbade från dem.

Reglerna om att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas vid bestämda tidpunkter – den så kallade rehabiliteringskedjan – infördes redan den 1 juli i år.

Stor grupp
Men för dem som hade blivit sjuka tidigare tillämpas inte tidsgränserna retroaktivt. Bara dagar med sjukpenning efter halvårsskiftet räknas. Därför kommer en stor grupp sjuka att passera 180-dagarsgränsen den 1 januari 2009.

I Försäkringskassans region öst, som omfattar Stockholmsområdet, Sörmland, Uppland, Västmanland, Östergötland och Gotland, rör det sig om närmare 35.000 personer.

– Vi har talat med våra handläggare, som har gått igenom sina ärenden och bedömt hur många de tror att de kommer att avsluta till årsskiftet, säger Jonas Krantz.

Av de 34.912 som var sjukskrivna den 7 oktober bedöms 22.652 få sjukpenning även efter den 1 januari. 12.260 personer, eller 35 procent, får sin sjukskrivning avslutad. De hänvisas till arbetsförmedlingen.

28.000 i landet
Översatt till hela landet skulle det innebära att 28.000 sjuka personer ställs utan sjukpenning vid nyår.

Prognosen försvåras av att prövningen av om de sjuka kan klara något som helst arbete på den reguljära arbetsmarknaden är ny. Inga tidigare rättsfall finns att jämföra med.

– Tidigare har vi arbetat med ett näraliggande begrepp, arbete som är ”normalt förekommande” på arbetsmarknaden, säger Jonas Krantz. Det vi vet är att det nya begreppet, alla arbeten på den reguljära arbetsmarknaden, är vidare än så.

I Försäkringskassans vägledning till handläggarna betonas att det ”självfallet måste röra sig om betydande funktionsnedsättning för att den försäkrade ska bedömas helt sakna arbetsförmåga”.

”Fel tajming”
Försäkringskassan är skyldig att underrätta de sjukskrivna i förväg om att de kan stå utan sjukpenning i januari. Därför måste beslutet fattas redan i december. Jonas Krantz är medveten om att många kommer att få ett svårt besked lagom till jul.

– Vi på Försäkringskassan tycker att tajmningen är fel. När julen närmar sig är folk inställda på annat.

Jonas Krantz betonar att Försäkringskassans handläggare i första hand för en dialog med de sjukskrivna och förklarar de nya reglerna. Målet är att ”skiljas i samförstånd”.

– Vi jobbar internt på att få mer tid, så att vi kan skjuta fram en del beslut. Det här är en viktig imagefråga för Försäkringskassan.

Fakta / Så prövas din arbetsförmåga
Sjukdag 1 – 90: Du får sjuklön/sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete.
Dag 91 – 180: Du får sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare (ens efter omplacering). Om du har viss arbetsförmåga som inte kan tas tillvara på din gamla arbetsplats ska du redan från dag 91 få hjälp av Arbetsförmedlingen att söka nytt jobb.
Efter dag 180: Försäkringskassan prövar om du kan utföra något arbete ”på den reguljära arbetsmarknaden” eller ”annat lämpligt arbete”. Kan du det, så avslutas sjukskrivningen och du förs över till Arbetsförmedlingen. Du får nu lita till a-kassan – om du har rätt till ersättning från den.
Om du inte har någon arbetsförmåga alls får du sjukpenning till och med dag 364.