Listan på bristyrkena
Det finns jobb. Trots att varslen duggar tätt och lågkonjunkturen är här saknas kunnigt folk i en lång rad yrken.
LO-Tidningen kan lista bristyrkena – som i dag har 10.000-tals lediga jobb.
I LO-gruppernas traditionella kvinnoyrken råder ingen brist på folk. Däremot saknas yrkesfolk till en del jobb i industrin samt i transport- och byggsektorn.
För en hel del av bristyrkena krävs långa utbildningar.
Utbildning viktigare för kvinnor
Och det lönar sig mycket mer för kvinnor att skaffa sig högre utbildning än för män. Motsatsen gäller också: Lågutbildade kvinnor har svårare att hävda sig på arbetsmarknaden än lågutbildade män.
Torbjörn Israelsson, som arbetar med Arbetsförmedlingens prognoser, säger att det mönstret har utvecklats sedan mitten av 1990-talet, då kommuner och landsting minskade kraftigt på sin personal.
Kontakter gäller
Men trots att det finns jobb även i en lågkonjunktur kan det vara svårare att hitta dem. Maria Mattsson Mähl, vd för Lernias omställningsföretag, tipsar om att Arbetsförmedlingens platsbank inte är bästa stället att hitta jobb i dåliga tider.
Då drar sig arbetsgivare för att annonsera, eftersom de riskerar att få ohanterligt många ansökningar. I stället är det kontakter som gäller – och att marknadsföra sig själv.
– Det handlar om att tänka efter vad man kan och vilka i omgivningen som möjligen känner till något ledigt arbete. Dessutom är det viktigt att visa upp sig. Det kan vara att knacka dörr, ringa och skicka brev, säger hon.
Gott om jobb i Norge
Vissa branscher blomstrar i lågkonjunkturer. Det säljs mer godis och affärer med ett billigare utbud går bra. Dessutom pekar hon på att det finns nästan 5.000 lediga industrijobb i Norge.
Arbetsförmedlingen kan också berätta vilka jobb det är allra svårast att få just nu: Sämst chans att få ett nytt arbete har de som vill arbeta som kontorist, barnskötare, telefonist eller samhälls- och språkvetare.
FAKTA / Här finns det jobb
Vård: läkare, tandläkare och sjuksköterskor med specialistkunnande.
Skola: specialpedagoger, gymnasielärare inom fackämnen och förskollärare.
Transport: lokförare, maskinbefäl på fartyg, lastbilsmekaniker samt lastbilsförare med specialkompetens
IT: systemerare, programmerare och specialister på systemutveckling.
Byggbranschen: vvs-montör, byggnadsplåtslagare, installationselektriker, elingenjörer, eltekniker, elmontörer, byggnadsingenjörer, byggnadstekniker och civilingenjörer
Industrin: CNC-operatörer, svetsare samt civilingenjörer.
Service: specialistkockar.
Ekonomi: redovisningsekonomer.
Källa: Arbetsförmedlingen