Jobb direkt för plåtslagare som klarar köld och höjder
Plåtslageri på hög nivå. Calle Biemark och Saul Sandström på blött plåttak. |
Byggnadsplåtslagare är ett av jobben där det är brist på folk.
– Just nu skulle vi lätt kunna anställa ytterligare fyra fullbetalda plåtslagare. Hur det ser ut till våren är jag dock mer osäker på, säger Jorma Pitkänen, takansvarig på Tullinge Vent och Plåt AB.
Han berättar att bara i höst har företaget tackat nej till uppdrag värda flera miljoner, eftersom det har för få plåtslagare. Och så ser det ut för alla plåtslagerier i Stockholmstrakten.
På toppen
Tullingeföretagets plåtslagare jobbar på toppen av ett nytt seniorboende i Västerhaninge. Det regnar, och det är lite svårt att gå på det våta taket. Calle Biemark och Saul Sandström klär, tillsammans med praktikanten Mattias Holmgren, in fönsterkupor med plåt.
– Jobbet är kreativt. Det finns alltid många olika lösningar som är godkända, säger Calle Biemark.
Saul Sandström säger att det är lite som att vara designer. Han jämför också med den japanska pappersvikarkonsten origami – fast i plåt. Om ingen säger något så bestämmer plåtslagaren utformningen. Och i de fall som en arkitekt vill ha plåten på ett visst sätt får han diskutera vad som är möjligt med plåtslagaren.
– Plåtslageri är för en särskild personlighetstyp. Det gäller att vara bra på matematik för att kunna lista ut olika lösningar. Man får heller inte vara rädd för att vara utomhus mycket, säger Saul Sandström.
Kalla vintrar
De berättar att kalla vintrar fått många att sluta som plåtslagare. Alla verktyg är i stål och det är inte kul att arbeta med dem när det är minusgrader.
Arbetsställningarna är ofta ansträngande och obekväma. Jobbet kan vara farligt. Våta och kalla tak och plåtar är hala. Plåten är vass.
Slumpen ledde in Calle Biemark i yrket. Han försov sig dagen då han och några andra skulle börja som bygglärlingar. Och det enda som fanns kvar var plåtslageriet. Saul Sandström kom inte in på en utbildning, stannade kvar som takmålare – och det råkade leda vidare till plåtslageriet.
Yrke i skymundan
Mattias Holmgren går tredje året på Rönninge gymnasium. Han tycker att arbetet verkar roligt och att yrket innehåller många olika arbetsuppgifter.
De tror en förklaring till att det är brist på plåtslagare är att yrket är ganska okänt. Calle Biemark säger också:
– Men hör på namnet bara – plåtslagare. Hur låter det?
Egentligen vill han att det ska fortsätta vara brist på plåtslagare för det gör löneförhandlingarna enklare. Lönen ligger kring 170 kronor i timmen.