Borgerlighetens EMU-kramare vädrar morgonluft. DN:s ledarsida vill att Sverige ska ompröva folkomröstningen och att vi ska ansluta oss till EMU. Orsaken är att kronan under rådande finanskris och lågkonjunktur tappat i värde. Med sedvanliga alarmistiska tongångar hävdas att kronan är i ”en särskild strykklass”, och att det är farligt att befinna sig utanför ett stort valutaområde.

Suck, man tar sig för pannan. Inte bara blundar dessa propagandister för att Sverige under hela tiden klarat sig bättre ekonomiskt än EMU. Vi har i motsats till vad förespråkarna hävdade haft högre tillväxt, lägre räntor, och lägre inflation än EMU-området.

De tycks också påpassligt ha glömt att ett av de starkaste skälen för att vi skulle stå fria och självständiga från EMU var just kronans rörlighet. Jag minns alla debatter då vi som var för självständigheten pedagogiskt förklarade hur vår valuta och vår egen räntesättning fungerade som en stötdämpare vid ekonomiska kriser; hur den därför motverkade allt för kraftiga ökningar av arbetslösheten. Kronans flexibilitet innebär en ökad stabilitet på arbetsmarknaden.

Kronan ska försvagas i kristider

Sverige är ett land med relativt stor exportsektor. När det går bra för Sverige efterfrågas mer kronor, då stärks kronan och motverkar överhettning. När det går sämre efterfrågas mindre kronor, då försvagas kronan och hindrar en större utslagning av företag och sysselsättning.

När vi med dagens finanskris och lågkonjunktur ser ett stopp i vissa delar av produktionen så ska kronan försvagas. Frihet från EMU innebär naturligtvis inte att vi kan klara oss från kapitalismens instabilitet och kriser. Men det innebär att vi står bättre rustade än vi annars skulle göra.

Det andra starka argumentet för att vara självständiga från EMU var av demokratisk och politisk natur. Förespråkarna hävdade att vi skulle förlora politiskt inflytande. Men det har nu visat sig att de fått helt fel.

Storbritannien har visat vägen
För det första var det ju uppenbart att vi i EMU skulle förlora allt vårt eget inflytande över vår egen valuta och vår egen ränta, utan att vinna något penningpolitiskt inflytande i EMU. För det andra ser vi hur det är ett självständigt land som Storbritannien som får visa vägen för EMU-länderna i denna finanskris. För det tredje har argumentet att vi skulle förlora inflytande i andra EU-frågor visat sig tvärfalskt.

Tvärtom har en studie från Göteborgs Universitet visat att Sverige har anmärkningsvärt stort inflytande i EU-frågor, trots eller tack vare att vi är fria.

I folkomröstningen 2003 var det främst LO-kollektivet som röstade nej. I  dag kan hela svenska folket rikta sin tacksamhet till LO-grupperna för att de sett till att Sverige är självständigt från EMU.

Vi står starkare i den ekonomiska krisen än vad vi annars skulle ha gjort.

Stefan Carlén, förbundsekonom på Handels
Skicka ett e-postbrev till debattredaktören