BOKRECENSION. Är försoning möjlig? Är den som sonat sitt brott fri från skuld? Hur ser den värld ut där en mor som levt med skammen över sonens missgärningar anser sig ha rätt att tillskansa sig hans tillgångar? Väntar något annat än hämnd när den som dömts återigen vågar tända ljuset i sitt ödelagda hem? Är inte mördaren alltid mördare eller går det att börja om och återta sin plats?

Såna frågor biter sig fast vid läsningen när Sven Olov Karlsson fem år efter debuten med Italienaren återkommer med romanen Amerikahuset, en historia från västmanländska avkrokar som han med genuin berättarkonst befolkar med fullt trovärdiga gestalter.

Romanen doftar lantlig svensk vardag på ett sätt som få av våra unga författare har förmåga att levandegöra.

Tidsförskjutningar
Karlsson berättar omväxlande i två tidsperspektiv, åttiotal och nutid, före och efter brottet, och det hör till romanens styrka att tidsförskjutningarna inte sker med annat än välvalda tidsmarkörer, ett bevis att han tror på sin berättelse.

Att det gick illa för unge mjölkbonden Eddy, med ärvd gård i den litterära avkroken Eriksfors i norra Västmanland, finns inte bara en förklaring till och särskilt mån om att lägga allt förgånget till rätta är inte Karlsson.

Men nog förstår läsaren att det inte blev mycket kvar av kärleken sen barnet han skulle bli far till föddes dött och hon som skulle bli mor gett sig i lag med hans vän från herrgården.

För den drabbade fanns måhända ingen annan utväg än att skapa sin egen rättvisa.

Tillkortakommanden
I bygden lever illgärningen kvar som en evig påminnelse och när mördaren efter avtjänat straff är fräck nog att återvända till det ödelagda och genomsökta huset chikanerar han alla rättskaffens människor som tvingats leva med sina tillkortakommanden men trots brister och fel alltid hållit sig inom lagens råmärken.

Har mördaren ingen hut i kroppen, kan han tänka sig en framtid där han begått sin skändlighet? Bygden döljer sina hemligheter, brott sonas inte, allt som skett lever kvar och den nya kvinnliga prästens taffliga kärleksbudskap ifrågasätts.

Romanens tyngdpunkt ligger i skildringen av Eddys försök att hitta en väg tillbaka sen brottet sonats, en omöjlighet i ett litet samhälle där inget glöms och ingen nåd finns. 

God samtidsskildrare
Karlsson är förtrogen med hur människor i det samhälle han skildrar tycker, tänker och reagerar, han  kan bygden, vet hur livet levs i Eriksfors och kan framför allt berätta, genuint och äkta som det anstår en god skildrare av vår samtid, om vardagsliv långt utanför gängse miljöer i vår unga prosa.

Roman: Amerikahuset.
Författare: Sven Olov Karlsson.
Förlag: Natur och Kultur.

Håkan Boström
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn