Billigare a-kassa – trots alla varsel
Trots alla varsel kan de flesta LO-medlemmar se fram emot oförändrade – eller till och med sänkta – avgifter till a-kassan nästa år.
Det visar LO-Tidningens enkät till föreståndarna för samtliga a-kassor på LO-området.
Varsel och kris har dominerat massmediernas rapportering under hösten. Då kunde man vänta sig höjda a-kasseavgifter. Regeringens politik är ju att avgifterna ska spegla arbetslösheten.
Prognoser krävs
Från den 1 juli i år måste a-kassorna betala in en avgift till staten som motsvarar 33 procent av den ersättning som kassan betalat ut månaden innan. Den kallas ”arbetslöshetsavgift” och tas ut av de medlemmar i a-kassan som inte är arbetslösa.
För första gången måste a-kassorna göra prognoser för sina utbetalningar till de arbetslösa. Och för hur många icke arbetslösa medlemmar som ska bekosta dessa utbetalningar.
– Vi sliter vårt hår, säger Eva Ytter, föreståndare för Fastighets a-kassa, som betonar att det är många osäkra faktorer att ta ställning till.
Uppsägningar dröjer
Prognosarbetet pågår som bäst, men bilden är redan tydlig: Mycket få LO-medlemmar behöver betala mer för a-kassan det kommande året än de gör i dag.
Kassaföreståndarna pekar på en rad orsaker till att avgifterna inte behöver höjas. Viktigast är den låga arbetslösheten. Varslen må vara många, men det dröjer innan de omsätts i uppsägningar.
”Vi brukar ligga sent i en konjunkturnedgång”, säger Fastighets, Sekos, Kommunals och Transports a-kassor. Men inte heller IF Metall, vars medlemmar drabbats av många varsel, räknar med kännbart fler arbetslösa förrän andra halvåret 2009.
Dessutom kostar varje arbetslös mindre än tidigare:
– Ändrade regler gör att de får lägre ersättning, säger Birgitta Lanér vid IF Metalls a-kassa. Många får mindre än 80 procent av sin inkomst.
300-dagarsgräns
Den nya 300-dagarsgränsen gör också att ett antal arbetslösa varje månad kommer att göra slut på sina a-kassedagar. De hamnar i jobb- och utvecklingsgarantin och får ersättning från försäkringskassan.
– Man borde vara glad över att slippa höja avgiften, men när orsaken är sämre ersättning till de arbetslösa är det inte bra, säger en föreståndare.
Flera kassor har också byggt på sitt egna kapital eftersom deras avgifter visat sig vara onödigt höga avgifter när regeringen ändrat reglerna.
50-lappen intecknad
Regeringen räknar med att a-kassorna från den 1 juli 2009 ska få en rabatt på arbetslöshetsavgiften med 50 kronor i månaden. Den 50-lappen är redan intecknad i IF Metalls avgiftssänkning. Andra förbund avvaktar tills riksdagen har godkänt förslaget.
50-lappen får hur som helst ingen att jubla.
– Det är omvänd Robin Hoodpolitik, säger Gunnar Dahlberg, Byggnads. Tjänstemannakassor med få arbetslösa kommer att få ännu lägre avgift än de redan har. Men de kassor som egentligen skulle behöva ta ut mer än maximala 300 kronor i månaden märker ingen skillnad.
Musikerna slår i taket
Av kassorna på LO-området är det i dag bara Musikernas som slår i 300-kronorstaket. Men med stigande arbetslöshet kan det snabbt bli fler, varnar Gunnar Dahlberg. Samtidigt som mer pengar ska betalas in till staten blir det färre arbetande att fördela bördan på.
– Vi har gjort ett överslag och funnit att vi slår i taket vid tio procents arbetslöshet. Och så hög är arbetslösheten i byggsektorn åtminstone några månader varje år.
FAKTA / Sänkta a-kasseavgifter
- Minst tre kassor räknar med sänkta avgifter 2009. IF Metalls a-kassa sänker med 25 kronor från nyår. I Kommunals och Fastighets kassor ”lutar det starkt åt en sänkning”.
- Två kassor sänkte avgiften redan i oktober: Hotell- och restaurangfackets och Transports.
- I de flesta övriga a-kassorna tror föreståndarna på oförändrade avgifter, under hela 2009 eller åtminstone till halvårsskiftet. I Handels och Pappers blir det ”åtminstone inte någon höjning”, en formulering som öppnar för en eventuell sänkning.
- Musikernas a-kassa är den enda som kan tvingas höja avgiften. Grundavgiften, som täcker kassans administration, kan höjas vid årsskiftet.
- Föreståndaren för Livs a-kassa gör ingen prognos än.