Konjunkturinstitutets ekonomiska barometer sjönk till ovädersnivåer när oktobersiffrorna presenterades i dag. Tillväxten blir noll, sysselsättningen sjunker på bred front och hushållens tro på bra ekonomi är den lägsta sedan 1993.

Alla branscher som kartläggs i konjunkturbarometern sänkte sina prognoser och Konjunkturinstitutets bedömning är i bransch efter bransch de återkommande orden ”mycket svagare än normalt”.

De enda branscher som ännu mår relativt bra är järn- och stålindustri, elektroindustri, transport och livsmedel.

Färre i arbete
Sysselsättningen minskar nu för första gången på 2,5 år och företagen planerar ytterligare omfattande neddragningar under resten av 2008.

Sammantaget betyder det att tillväxten i år stannar på 1,2 procent och nästa år till och med hamnar på en svag nedgång, minus 0,1 procent.

Måttligt husprisfall
Ändå räknar KI inte med någon ytterligare nedgång på börsen, och antar att sänkningen av huspriserna stannar vid relativt måttliga 10 procent.

– Effekten skulle bli ännu mer dramatisk om vi skulle få se ett påtagligt kraftigt husprisfall, sade Konjunkturinstitutets prognoschef Urban Hansson Brusewitz vid en pressträff.

Hushållens syn på både sin egen och Sveriges ekonomi är starkt pessimistisk.

Allt fler avstår från att investera i kapitalprodukter och allt fler tror också på ökad risk för arbetslöshet, både för arbetsmarknaden i stort och för att de själva ska bli arbetslösa.

Tror på tidig vändning
Det enda positiva är att fler än i september tror på en relativt kort nedgång och att siffrorna i ekonomin åter har vänt uppåt inom ett år.

Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén kan tänka sig fler satsningar från regeringens sida för att möta nedgången, till exempel att starta större byggen av infrastrukturen när nu företagens investeringar går ned.

– Men det gäller att ha projekt som är samhällsekonomiskt lönsamma. Det är en avvägning mellan snabbhet och kvalitet", säger han.

Andra möjligheter, enligt Mats Dillén, är att staten kompenserar kommunerna för skattebortfallet som kommer i krisens spår, eller att återinföra ROT-avdraget för att stärka byggkonjunkturen.