Polisförbundets nya arbetstidsavtal har väckt starka känslor och skapat konflikter både med arbetsgivaren och internt inom facket. Tidigare i höstas demonstrerade poliser mot sitt eget fackförbund.

Grunden till det nya avtalet är en överenskommelse om att poliser ska få gå i pension vid 61 års ålder. För att finansiera det ska poliser med skiftarbete arbeta en timme längre per vecka. Men på vissa håll i landet, som i Stockholm, kan arbetstidsförlängningen bli större.

Missnöje
Många poliser från storstadsregionerna var emot avtalet när det förhandlades fram centralt.

I Stockholm och Malmö demonstrerade missnöjda medlemmar mot Polisförbundets ledning tidigare i höstas och ordförande Jan Karlsen fick utstå hård kritik.

Peter Frisell, polisförbundets vice ordförande i Stockholm, hör till dem som är kritiska. 

– Försämrade villkor och längre veckoarbetstid. Det är priset man fått betala för att få en högre pensionsavsättning. Vi i Stockholm har sagt att det inte är värt det. Vi har också riktat ett misstroende mot förbundsstyrelsen och försökt få igenom att den inte skulle ha ansvarsfrihet vid årsmötet. När den frågan behandlades reserverade vi oss emot beslutet att ge dem ansvarsfrihet, säger Peter Frisell.

Stöd i landet
Förbundsstyrelsen har dock fått stöd från andra delar av landet.

– Vi i Sörmland tycker att mycket av kritiken, framför allt från Stockholm, har blivit felriktad. Det är egentligen behandlingen som förbundet mötts av från arbetsgivaren som är klandervärd, säger Lars-Håkan Skoog, ordförande i Polisförbundet Sörmland. 

Han anser att medlemmarna bör acceptera avtalsformen, eftersom majoriteten av ombuden sagt ja. 

– Ska man få någonting måste man sälja någonting. Vi sålde en timme i veckan och den försäljningen har slagit lite olika i landet.  Jag skulle nog ha väntat med den väldigt hårda kritiken tills vi ser hur vi kommer att kompenseras, säger Lars-Håkan Skoog.

Oroad
Han ser med oro på de interna konflikterna inom förbundet.

– Polisförbundet är inget stort förbund, även om vi är stora procentuellt sett. Vi måste vara rädda om den enhet vi har. Jobbar man fackligt är en av styrkorna i facket enighet. Det har vi inte nu.

Förutom Stockholm röstade  även Västra Götaland nej till paketlösningen om pensioner och arbetstider. Per-Åke Hammarnäs, ordförande för Polisförbundet Västra Götaland, accepterar trots detta majoritetens beslut.

– Vi har inte röstat nej till avtalet. Vi stöder pensionsavtalet men inte betalningsmodellen, som är ökad veckoarbetstid, säger han.

Majoritet
Polisförbundets ordförande Jan Karlsen poängterar att det nya avtalet har processats i ordföranderådet innan det skrevs under.

– 20 av 22 sa ja. Det finns ingen möjlighet för mig att säga nej till en majoritet i en sådan omröstning. Att man sedan gör saker som man har gjort på vissa håll i landet känns väldigt tråkigt, säger Jan Karlsen.