Fack och arbetsgivare bedömer strejk
En nämnd med fackfolk och arbetsgivarna ska avgöra om en konflikt bryter mot god sed. Idén är LO:s och PTK:s svar på arbetsgivarnas propåer i förhandlingar om ett nytt huvudavtal.
Det berättar PTK:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt. Tidigare i dag, tisdag, presenterade de fackliga parterna i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal ett eget förslag om hur avtalsförhandlingar ska gå till.
Svenskt Näringslivs förhandlare Jan-Peter Duker vill inte kommentera fackens förslag. Han konstaterar dock att det finns en gemensam vilja hos parterna att skapa ordning och reda i kollektivavtalsförhandlingarna. Arbetsgivarna har tidigare lagt ett förslag om hur avtalsförhandlingar ska gå till – och Jan-Peter Duker säger att det finns lite olika uppfattningar om det.
– Vi vill inte bara säga nej. Därför har vi nu lagt ett eget förslag för att visa vad vi tycker, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Huvudavtalsnämnd
Den stora nyheten i fackens förslag är en huvudavtalsnämnd samt medlare i varje bransch. Parterna kan då själva i större utsträckning än nu avgöra vad som är passande på arbetsmarknaden. Det betyder också att parterna tar över delar av statliga Medlingsinstitutets arbetsuppgifter.
Tanken bakom en partsammansatt huvudavtalsnämnd är att den ska ta ställning till vad som är god sed när det gäller strejker och andra konflikter.
En trolig fråga för en sådan huvudavtalsnämnd kan bli att ta ställning till om det är god sed när Elektrikerförbundet varslar ett litet antal av sina medlemmar i Västsverige om konflikt – och effekterna påverkar stora delar av fordonsindustrin.
I den mån det blir förhandlingar om en sådan nämnd kommer facken troligen att sträva efter att nämndens roll ska vara att se till att parterna kommer överens. Arbetsgivarna kommer däremot gissningsvis yrka på skadestånd om en strejk bryter mot god sed.
Branschmedlare
Facken vill också ha medlare i varje bransch. De kallas förhandlingsmedlare och ska utses av parterna.
– Vi kan inte ta av fackförbunden något när det gäller rätten att strejka. Däremot kan vi skapa regelverk för detta, säger Per Bard, LO:s avtalssekreterare.
Arbetsgivarnas punkter
Huvudavtalsförhandlingarna handlar nu om de stora och heta frågorna. I det förslag till regler som arbetsgivarna tidigare lagt fram ingår en rad punkter:
• förbud mot sympatiåtgärder,
• förbud mot samhällsfarliga konflikter,
• medlare som får befogenhet att skjuta på eller stoppa konflikter,
• tvångsskiljedom för att tvinga fram ansvarsfulla avtal
• och en proportionalitetsregel, som innebär att en stridsåtgärds omfattning och syfte måste stå i proportion till effekterna för företag och för tredje man.
Dessutom vill arbetsgivarna förbjuda att en fackförening som saknar kollektivavtal går till konflikt på en arbetsplats där det redan finns ett kollektivavtal. De vill även sätta stopp för ett fack att gå i konflikt mot ett företag där facket saknar medlemmar.
Överens om ordning
Den första delen av huvudavtalsförhandlingarna tog upp förhandlingsordning för rätts- och intressetvister. Lite oväntat visade sig motsättningarna vara stora om dessa frågor.
Arbetsgivarna presenterade ett förslag med omfattande ändringar, som att tolkningstvister inte längre ska vara en del av mbl-systemet utan regleras i avtal.
Fackets svar innebar en smärre omskrivning av de nuvarande reglerna så att de blir mer logiska och sammanhängande. Enligt uppgifter från fackligt håll har arbetsgivarna accepterat stora delar av fackets förslag, men motsättningarna kvarstår om bland annat tolkningstvister.
Både PTK:s Lars-Bonny Ramstedt och LO:s Per Bard säger som Jan-Peter Duker: Motparten har liksom vi en vilja att skapa större ordning och reda.
Anställning väntar
Torsdag den 6 november ska Svenskt Näringsliv svara på fackens förslag om kollektivavtalsförhandlingar. Vid samma tillfälle kommer arbetsgivarna att lägga fram ett förslag om anställningsregler.
FAKTA / LO tog initiativet
LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin föreslog förra sommaren att parterna skulle börja samtala, även om konfliktreglerna.
Svenskt Näringsliv bjöd formellt in LO och PTK för att förhandla fram ett nytt huvudavtal. Och sedan några månader är de tre organisationerna igång med regelrätta förhandlingar.
Senast detta skedde var 1938 – när Saltsjöbadsavtalet förhandlades fram.