Akademikerförmedlingen läggs ned. Sacofackens samarbete med förmedlingen av arbetssökande går därmed mot sitt slut.

– Vi missbedömde finansieringen av projektet. Vi missbedömde de insatser som behövdes och vilken ersättning fackförbunden skulle betala, säger Manpowers vd Lars Forseth.

Akademikerförmedlingen ägs av Manpower och Salus Ansvar och vänder sig till medlemmar i fyra Sacoförbund: Sveriges Ingenjörer, Civilekonomerna, Jusek, Naturvetareförbundet.

Den andra ägaren Salus Ansvar uppger också att det är en fråga om bristande lönsamhet som tvingar fram nedläggningen.

Verksamheten vilar på två ben.

Det ena handlar om coachning och karriärutveckling för medlemmar i de fyra facken. Den verksamheten har fackförbunden i stort sett varit nöjda med.

Det andra benet är att sälja rekryteringstjänster. Affärsidén är att företag ska kunna vända sig till Akademikerförmedlingen som – mot ersättning – plockar fram en lämplig kandidat för anställning. En sorts nischad arbetsförmedling.
 
Det är den delen av verksamheten som har gått betydligt sämre än förväntat.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har flera gånger rosat den privata förmedlingens arbete.

FAKTA / Sveriges akademikerförmedling
• Sveriges akademikerförmedling ägs till 65 procent av Manpower och 35 procent av Salus Ansvar. Bakom finns också fyra Sacoförbund: Sveriges Ingenjörer, Civilekonomerna, Jusek och Naturvetareförbundet med tillsammans 220.000 medlemmar. Den som är medlem i facket kan få coachning eller hjälp att hitta ett jobb.
• Första året anmälde sig till 3.300 till Akademikerförmedlingen.

Läs också artikeln ”Akademikerförmedling skär ner” 2008-09-05