Arbetsgivarna i Svensk Handel kommer med all säkerhet att gå med på ett större procentpåslag än vad industrins löneuppgörelser anger i nästa avtalsrörelse. Dessutom strävar Svensk Handel efter avtalssamarbete med de kommunala arbetsgivarna.

– Det blir som vanligt. Om nu industrin satt lönemärke utgår vi från deras påslag i kronor och resonerar utifrån det. Skulle vi i stället föreslå märkets procentpåslag så kommer vi bara att mötas av ett varsel, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

I de senaste avtalsrörelserna har lönemärket, eller normen, haft mycket stor betydelse för de efterkommande förhandlingarna. Lönenormen har åtminstone under de senaste dryga tio åren styrts av industrins löneförhandlingar.

Motsättningar
I avtalsrörelsen 2007 gick handelsarbetsgivarna med på ett större procentpåslag än vad märket på 10,2 procent angav. Resonemanget var detsamma som Dag Klackenberg nu för, och detta ledde till mycket stora motsättningar i arbetsgivarleden.

Dag Klackenberg är inte så bestämd när det gäller vem som ska sätta märket. Industrin eller någon annan, säger han.

2010 kommer Handels och Kommunals avtal för första gången att gå ut samtidigt – den 31 mars. Det tror Dag Klackenberg gör förhandlingarna mer besvärliga än vanligt.

Utmaningar
Samtidigt har de handelsanställda och de kommunanställda mycket gemensamt. Löneläget är liknande och många arbetar deltid. Kraven om höjda lägstalöner har också stor betydelse i förhandlingarna.

– Det bjuder på nya utmaningar. Vi och Sveriges Kommuner och Landsting behöver prata med varandra, säger Dag Klackenberg.

Än så länge har bara vissa kontakter tagits, men Svensk Handels vd hoppas att ett mer utvecklat arbetsgivarsamarbete ska vara igång till våren.