Ljusa tider för omställning
– I sämre tider blir kontakter mycket viktigare för att finna arbete, säger Maria Mattsson Mähl, vd för Lernias bolag för omställning. |
Nu behövs fler som tar hand om de arbetslösa. I varslens spår är det ljusa tider för coacher, psykologer och ekonomiska rådgivare.
– Redan i år får betydligt fler än tidigare omställningsstöd. Om prognoserna håller i sig blir nästa år ett mörkt rekordår, säger Per Johansson på Trygghetsfonden, som sköter omställningsstödet åt LO-medlemmar som förlorar jobbet.
Han berättar att runt 11.000 personer får stödet varje år – men att det i år ser det ut att bli 14.000 som kommer att få hjälp att skaffa ny sysselsättning.
Laddar för lågkonjunktur
Trygghetsfonden håller i pengarna, men fack och arbetsgivare på en drabbad arbetsplats anlitar ett företag för själva omställningsjobbet. De fyra största är Startkraft, Lernia, Antenn och Arbetslivsresurs.
Bengt-Åke Olovsson, vd för Startkraft, berättar att företaget förbereder sig för lågkonjunkturen genom att utbilda sina anställda. Startkraft kartlägger också situationen inom bilindustrin i Västsverige.
– Vi är beredda på att få mer att göra och har kapacitet för det, säger han.
Nyanställningar
Startkraft har ungefär 40 anställda. Bengt-Åke Olovssons bedömning är att företaget behöver 20 till 30 personer ytterligare: dels fler anställda, dels nya konsulter.
Antenn arbetar mest med medlemmar i IF Metall just nu. Företaget har 80 coacher, men vd Anders Gustafsson kan inte säga hur många som behöver anställas.
– Vi behöver öka vår tillgänglighet, eftersom så många behöver stöd, konstaterar han.
Arbetslivsresurs anställer redan en del på vissa orter. Företaget har dessutom personal i andra verksamheter som får flytta på sig.
– Vi har mycket uppdrag till följd av de tråkiga tiderna, men det är vi inte särskilt glada för, säger vd Jonas Arvidsson.
Arbetslivsresurs arbetar också i första hand med IF Metall, men även i stor utsträckning med medlemmar från Byggnads, Grafikerna och Handels.
Fler timmar
Maria Mattsson Mähl är vd för Lernias nya bolag för omställning. Även där handlar det om personalomflyttning samtidigt som antalet timmar som företaget lägger ner på omställning kommer att öka mycket kraftigt.
– Det blir svårare att hitta jobb i en lågkonjunktur, men det finns jobb och det gäller att inte hänga läpp. I sämre tider blir kontakter mycket viktigare för att finna arbe-te, säger Maria Mattsson Mähl.
Hon pekar på att det bland annat finns arbete för 2.000 sjömän på västkusten.
Arbetslösa tjänstemän tar i stället Trygghetsrådet hand om. Vd Carl-Gustaf Leinar berättar att företaget både nyanställer och skaffar sig nya samarbetspartner. Uppdragen går till konsulter som arbetar med utbildning och hjälp med att starta eget samt ekonomiska rådgivare och psykologer.
FAKTA / Avtalet för LO-folk
- Trygghetsfonden administrerar det omställningsstöd som Svenskt Näringsliv och LO har tecknat avtal om.
- För varje arbetslös finns det ungefär 22.000 kronor till insatser, som börjar under uppsägningstiden. Pengarna används i första hand till rådgivning.
- Hittills har ungefär 85 procent fått nytt jobb efter omställningsprojektet.