Bra arbetsmiljö ska löna sig
Regeringen lägger sista handen vid direktiven till sin arbetsmiljöutredning. Den ska fokusera på hur företag kan tjäna på att satsa på arbetsmiljön.
Utredningen ska tillsättas inom de närmsta veckorna.
– Vi försöker hitta verktygen för en certifieringsmodell som ska skapa ett incitament för arbetsgivare att göra rätt, säger arbetsmarkandsminister Sven Otto Littorin.
Han talade i dag på Arbetsmiljöriksdagen i Stockholm, som avslutar den svenska delen av den europeiska arbetsmiljöveckan. Sven Otto Littorin betonade att inte bara de anställda tjänar på en god arbetsmiljö utan också företagen och samhället i stort. För att få arbetsgivare att förstå det räcker det inte med hårdare regler.
– Det ska inte bara straffas sig att vara en dålig arbetsgivare utan måste också löna sig att vara en bra, säger han.
Dansk modell
Ett sätt är att, efter dansk förebild, införa en certifiering av företag som har bra arbetsmiljömiljö. En del av den danska modellen är att företagen som sköter sig får ett smileymärke i en databas där arbetstagare kan se vilka arbetsgivare som är certifierade.
Det blir en konkurrensfördel i jakten på arbetskraft, och kan vara något att införa även i Sverige, enligt ministern. Men det kan också behövas andra morötter.
– Mer konkret kan man säga sig att det ska löna sig direkt att satsa på arbetsmiljön. Det är möjligt att man kan koppla det till en skatterabatt för företag som sköter sig, säger Sven Otto Littorin.
Måste kolla med finansen
Han tillägger dock att han ännu inte diskuterat det med finansministern, och att utredningen som snart tillsätts kanske kommer fram till andra förslag.
– Skatterabatten är åtminstone ett nytt förslag som inte förts fram tidigare. Vi måste våga vara kreativa, och det hoppas jag att utredningen kan hjälpa oss med, säger han.
Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg säger att han gärna ser att företag som sköter arbetsmiljöarbetet premieras, så länge det inte går ut över kontrollen och tillsynen. Båda sidor behövs för att upprätthålla säkerheten på jobbet.
Svårt att hitta
– Svårigheten blir att hitta rätt verktyg för att premiera arbetsgivarna, men lyckas utredningen hitta något som fungerar skulle det vara väldigt bra, säger han.
Den danska modellen kan tjäna om förebild, men den går inte att inför rakt av, enligt Mikael Sjöberg.
– Det viktiga är att utredningen nu tänker själv och inte bara överför en modell. Jag hoppas att utredningen åker ut i Europa och kanske till andra länder som Kanada för att hitta goda exempel. Sedan får man se vad som skulle kunna funka i Sverige.